Állatrendőrsége lesz Budapestnek és Pest megyének

Állatrendőrsége lesz Budapestnek és Pest megyének

Budapesten és Pest megyében nemzetközi példák alapján egy különleges, állatrendőrség gyűjtőfogalom alá tartozó szervezetet állítanak fel - írja közleményében Fülöp Erik országgyűlési képviselő.

A NÁSZ Egyesület (Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat) 2021 tavaszán már végzett egy nem reprezentatív kutatást a lakosság körében. A kutatás eredményei szerint az állatrendőrség támogatottsága a lakosság körében 99,3 százalékos, a társadalom pedig egyetért abban, hogy szükség van az állatvédő szervezetek és a hatóságok közötti együttműködés fokozására, mivel ettől az állatvédelem hatékonyságának növekedése lenne várható. Szintén kiugró a támogatottsága a felnőtt lakosság és a gyermekek állatvédelmi edukációjának. Abban is egyetetértés volt, hogy az állatrendőrségnek egy olyan szervezetnek kell lennie, amely regionális szinteken működik és olyan ellenőr-csoportokból áll, akik ismerik a lokális viszonyokat, a helyi állatvédő szervezeteket és a hatóságokat is.

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Budapesten és Pest megyében komplex feladatokat fog ellátni: állatmentésekben vesz részt, a mentett állatok elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodik, a kóborállat-állomány csökkentése érdekében ivartalanítási akciókat hajt végre, ellenőrzi a területen élő állatok jólétének biztosítottságát, edukációs kampányokat tart gyermekeknek és a felnőtt lakosságnak egyaránt, természetesen munkája során a hatóságokkal is együtt fog működni
 

- írja Fülöp, aki hozzáteszi, a szervezet pártpolitikától független és az egyesület már egyeztetett a témában a San Antonio-i állatrendőrséggel, amely 2006-ban alakult meg, így 15 év szakmai tapasztalatát tudták a NÁSZ-szal megosztani. Az amerikai szervezet három célt tűzött ki maga elé: a meglévő törvények fokozottabb érvényesítésére, a kóbor állatállomány ellenőrzésére, a gazdásítási arány növelésére törekednek a kezdetektől fogva.