Orbán Viktor: Elindult a muszlim dagály

Orbán Viktor: Elindult a muszlim dagály

A kormány kegyeit élvező Mathias Corvinus Collegium évnyitóján mondott beszédet Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke Niall Ferguson brit történészt méltatva, a "A Nyugat és a többiek" című könyvéből értette meg, hogy Kelet és Kína felemelkedésében nincs semmi rendkívüli, az is természetes, hogy ez megviseli Európát és az USA-t is - olvasható a hvg.hu beszámolójában.

Orbán szerint a kérdés inkább az, hogyan volt lehetséges, hogy 400 évig Nyugat járt a világ előtt és állt az élén. A történelmi kitekintőt követően a miniszterelnök szakértőként visszakanyarodott a migrációhoz, és arról beszélt, hogy elindult egy "muszlim áradat", amit a későbbiekben már internetet felrobbantó idézetként, "muszlim dagályként" emlegetett.

Véleménye szerint a dekonstruktív erők aktívak, amelyek azt hirdetik, a nyílt társadalom ellen lévők zsarnokságot építenek. Orbán szerint ma a nyílt társadalom a Nyugat egyetlen koncepciója, ami megfosztotta a saját küldetésébe vetett hitétől.

Ezzel szemben Közép-Európában úgy gondoljuk, hogy küldetés nélkül kudarcra vagyunk ítélve

- tette hozzá Orbán, majd azzal folytatta, hogy mi magyarok nem veszítettük szem elől a saját küldetésünket, ami nehéz is lett volna. Már csak azért is, mert a magyar nyelv és kultúra egyedülálló, ami csak rajtunk keresztül és általunk létezhet. "Küldetésnek nem kevés." A kereszténység védemle mellett korábban a Kárpát-medence védelme volt a küldetéstudat.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy amikor a genderről, a migránsokról, Brüsszel birodalmi hajlamairól beszélget nyugati vezetőkkel, ők a vitákat "fejlődésbeli fáziskésésként" értelmezik, úgy gondolják, mi hátrébb tartunk, mert évtizedekig kimaradtunk a nyugati közösségből. Ő úgy látja, a magyarok szemében a munka hozzájárulás a sok száz éves hivatás teljesítéséhez, és minden gyermek egy újabb őrhely.