Karikó Katalint japán orvostudományi díjjal is kitüntették

Karikó Katalint japán orvostudományi díjjal is kitüntették

Karikó Katalin magyar kutatóbiológus-biokémikust orvostudományi díjával tüntette ki a tokiói Keio Egyetem - számol be a japán intézmény portálján leírtak alapján az MTI.

Az egyetem szeptember 15-i bejelentése szerint a Keio Orvostudományi Díjat az mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért ítélték oda a magyar tudósnak.

Karikó Katalin 1989-ben Amerikában kezdett dolgozni az mRNS-sel, mert meggyőződése volt, hogy az mRNS-t fel lehet használni arra, hogy a sejteket saját gyógyszereik előállítására utasítsa - írta indoklásában az egyetem.

Kiderült azonban, hogy a szintetizált mRNS gyulladással kísért erős immunválaszt váltott ki. Sok évi próbálkozás után a tudós felfedezte, hogy ha egy módosított nukleozidot - a pszeudoridint - beépíti az mRNS-be, azzal elkerülhető a gyulladás, valamint a módosítás nyomán sokkal nagyobb mennyiségű fehérje képződik az mRNS-ről, mint a korábbi, nem módosított változat esetében.

Karikó Katalin szerint egyszerűbb nyelvezettel lehetne eloszlatni a vakcinák körüli tévhiteket

A világhírű kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, Karikó Katalin Szegeden fejtette ki, hogy nehéz feladat a megfelelő tájékoztatás a vakcinák hatásmechanizmusáról, mellyel elérhető, hogy az emberek ne aggódjanak feleslegesen - szemlézte az Index az RTL Klub Híradóját.

Ez a felfedezés nyitott utat az új típusú koronavírus elleni rendkívül hatékony, innovatív vakcinák kifejlesztéséhez, s az eredmény nemcsak a fertőző betegségek elleni harcban, hanem a rák és a szívbetegségek leküzdésében is reményt jelent.

A díjjal Nureki Oszamut, a Tokiói Egyetem professzorát is kitüntették az élet kulcsfontosságú molekuláinak strukturális biológiájának terén elért eredményeiért.

Kilencven japán tudós dönt arról, hogy kinek ítélik oda a Keio Orvostudományos Díjat, miután a világ minden tájáról begyűjtötték a javaslatokat. A kitüntetettek érmet és 10 millió jent (27 millió forint) is kapnak.

Karikó Katalint a múlt héten a Szilícium-völgy Oscarjának is nevezett Breakthrough-díjjal ugyancsak kitüntették, de korábban Széchenyi-díjban, illetve más tudományos díjakban is részesült.