Karikó Katalin szerint egyszerűbb nyelvezettel lehetne eloszlatni a vakcinák körüli tévhiteket

Karikó Katalin szerint egyszerűbb nyelvezettel lehetne eloszlatni a vakcinák körüli tévhiteket

A világhírű kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, Karikó Katalin Szegeden fejtette ki, hogy nehéz feladat a megfelelő tájékoztatás a vakcinák hatásmechanizmusáról, mellyel elérhető, hogy az emberek ne aggódjanak feleslegesen - szemlézte az Index az RTL Klub Híradóját.

A kutató tisztában van vele, hogy lesznek, akik soha nem fogják felvenni a vakcinát és akadnak olyanok is, akik félelemből, a hatásmechanizmus ismeretének hiánya miatt nem oltakoznak. Hozzátette, rengeteg kérdést kap közösségi felületén arra vonatkozóan, hogy miért nem épül be az RNS a DNS-be. Ez a legnagyobb aggodalma az embereknek, akik úgy vélik a hosszútávú problémát az okozza majd, hogy megváltozik a génjük, és beléjük épül a vakcina.

Ha valaki ezt elhiszi, én hiába mondom tudományosan, hogy miért nem történik ez meg, az ilyen embernek nincsen tudományos ismerete, ha már egyszer elhitte, hogy az RNS beépül a kromoszómájába

- tette hozzá Karikó, aki reméli, neki hisznek az emberek, és próbálja is meggyőzni őket, de az az igazság, hogy tudományos ismereteik nincsenek, ezért könnyen elhiszik, amit valahol az interneten olvasnak.

Ez ellen úgy tehetünk szerinte, ha egyszerűbb nyelvezettel, az emberek számára érthetően közvetítjük a tudományos dolgokat, így megérthetik, hogy "ilyen veszély nincs, hogy az RNS beépül a DNS-be, mert ha az mind beépülne, akkor a kromoszómáink már mérföldhosszúak lennének".

Kiemelte továbbá azt is, nem érti, mitől lehet az, hogy 40-50 évvel ezelőtt senki nem kérdőjelezte meg a védőoltások hatásosságát, és senki nem aggódott amiatt, mi lesz holnapután.

Mindenki örült, hogy van vakcina