Nyomozást indítottak az előválasztás rendszerét ért hétvégi kibertámadás miatt

előválasztás
Fotó: Facebook

Az ellenzéki előválasztás rendszereit ért terheléses támadásokkal kapcsolatban osztott meg új információkat szerdai közleményében az aHang civil szervezet. Az előválasztási procedúrában kulcsszerepet vállaló platform először a helyzet általános érzékeltetéseként hangsúlyozta, hogy az első hazai országos előválasztás megszervezése "egy lehetetlenhez közelítő vállalkozás a mai magyar viszonyok között", s mivel "bonyolult, sokrétű és nagyszabású munkáról" van szó, a biztonsági kockázatok számukra is állandó kihívást jelentenek, akárcsak minden állampolgár és cég számára.

Megnyugtató tényként rögzítette a szervezet, hogy az elmúlt napok során történt támadások az irányítópult és a rendszer-erőforrások megbénítására irányultak, így nem történt behatolás rendszereikbe. Leszögezték, hogy nem történt adatvesztés, adatlopás, kiszivárgás, azaz a titkos szavazás alapelve sem sérült. Továbbá az előzetesen leadott szavazatok megvannak a rendszerben, viszont "csekély számban" a félbemaradt szavazási folyamatokkal kapcsolatban adódhatott probléma, de erről az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) részéről még várható megoldás.

Előválasztás: célzott támadásról van szó a szervezők szerint

Sok mindenre felkészültek, de ilyen támadásra nem számítottak - mondta a 444-nek Hajdú Gergő, az ellenzéki előválasztás technikai lebonyolításáért felelős aHang kampányigazgatója. A szavazás reggel 6-tól indult online, míg a sátrak többsége csak reggel 8-kor nyitott.

Mint felidézték, szeptember 17-én este időszakos, majd másnap fokozatosan erősödő anomáliák jelentkeztek egy hazai szolgáltatónál elhelyezett szervereink működésében, majd leállt a rendszer. Informatikusaikkal való egyeztetéseik után minden jel az erőforrások extrém és indokolatlan túlterhelésére mutatott. Azonban a probléma egyértelmű azonosítása híján megkezdték a teljes rendszer azonnali elköltöztetését.

Bár az addig csak feltételezésük volt, de a szerverszoba-szolgáltató egyik felsőbb vezetőjének aznapi szavait idézve az aHang közleménye azt írja: 

mégis van a normálistól eltérő külföldi terhelés egy csatornán, ami reálisan megállíthatta a rendszert.

Majd 19-én mások mellett Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő is felajánlotta a segítségét az ügyben; 20-án, hétfőn pedig helyreállították a rendszert, ezzel az online rendszer működését is helyreállítva, reggel újraindulhatott az előválasztás folyamata (amit két nappal meg is hosszabbítottak szeptember 28-ig, jövő keddig).

Az előválasztáson résztvevők száma átlépte a 200 ezret

Valamivel kevesebben, mint az eddigi rekordot jelentő keddi napon, de továbbra is sokan vesznek részt az előválasztáson - közölte közleményében az Országos Előválasztási Bizottság. Tájékoztatásuk szerint 2021. szeptember 22-én, szerdán az alábbiak szerint alakult a részvétel: Sátorban megjelent: 57.806 szavazó. Interneten keresztül adta le szavazatát: 3.902 szavazó (az interneten keresztül szavazók a nap folyamán vagy azt megelőzően regisztráltak).

Nyomozás indult az ügyben

Azonban szeptember 21-én, kedden 11 óra körül támadást előkészítő tevékenységet észlelt a rendszer, amely során

a normál forgalom négyszerese érkezett be, de kárt nem okozott.

A legutolsó ismertetett információjuk a tegnapi naphoz, 22-éhez kapcsolódik, amikor is kártékony tevékenységet észleltek az online szavazási operátorközpontjuk internetes hálózatán a szolgáltató által küldött üzenet szerint. A probléma csak rövid kimaradást okozott a központ működésében, kivizsgálása folyamatban van - tették hozzá. 

Végezetül arra is kitértek, hogy feljelentést követően a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított a 18-án történt támadás körülményeinek felderítésére.

Előválasztás: a hackertámadás miatt még a héten feljelentést tesz az ellenzék

Ismeretes, az előválasztás a szombati indulását követően állt le, miután külső támadás érte a háttérrendszert. Ezért az Országos Előválasztási Bizottság a technikai kockázatok kezelése érdekében hétfő reggelig felfüggesztette a választást. Hétfő reggel folytatódik az előválasztás, jelentette be hivatalosan az Országos Előválasztási Bizottság.