Hétfő reggel folytatás, két nappal meghosszabbítják az előválasztás idejét

Előválasztás 2021
Előválasztás 2021/Facebook

Ahogy az várható volt, a hétvégi kiesés miatt meghosszabbítják az ellenzéki előválasztás időtartamát.

Az Országos Előválasztási Bizottság vasárnap esti közleményében emlékeztetett, hogy miután az előválasztás indulását követően külső támadás érte a háttérrendszert, a bizottság a technikai kockázatok kezelése érdekében hétfő 7 óráig felfüggesztette a választást.

Közölték: tegnap kora délután óta az ellenzéki pártok és az aHang informatikusai számos átalakítást végeztek el az előválasztás háttérrendszerében. A tömeges terhelés okainak, módjának és származási helyének vizsgálatába pedig az ellenzéki pártok bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét, aki korábban az Európai Unió Tanácsával és a NATO-val is együtt dolgozott.

  • Az újraépítés sikeres befejezését és a szükséges vizsgálatokat, teszteket követően az OEVB úgy döntött, hogy a szombati döntésének megfelelően hétfőn 7 órakor folytatódhat az előválasztás.

  • Egyúttal arról is döntött az előválasztás lebonyolításáért felelős hatpárti testület, hogy az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítja.

A meghosszabbítás célja, hogy a tömeges terhelés ellenére valamennyi tervezett helyszínre eljusson az előválasztás, hiszen országszerte sok olyan település van, ahol kizárólag a szombati és a vasárnapi napon lehetett volna szavazni. Az OEVB törekszik arra, hogy az összes szombati és vasárnapi szavazóponthoz pótalkalom valósuljon meg a hosszabbításnak köszönhető két plusz napon, szeptember 27-én és 28-án.

A pótlások következtében várható sátor nyitvatartás módosításokról hamarosan tájékoztatást adnak az előválasztás honlapján és Facebook-oldalán.