A korábban Jakab Pétert faszszopózó fideszes képviselő ellen emelhettek vádat a sümegi medveügyben

A korábban Jakab Pétert faszszopózó fideszes képviselő ellen emelhettek vádat a sümegi medveügyben

A Tapolcai Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat egy budapesti és két sümegi férfival szemben, akik tavaly egy barnamedvének a fejjel együtt kipreparált bundáját adták-vették egymás között, majd próbálták azt az interneten keresztül értékesíteni

- írta meg a Magyar Narancs.

A lap úgy tudja, az egyik gyanúsított Remete József helyi fideszes önkormányzati képviselő, aki egyben a sümegi Kinizsi Vadásztársaság titkára is. Remete másfél éve a Facebook oldalán minősíthetetlen és nyomdafestéket nem tűrő módon szidalmazta Jakab Péter, a Jobbik elnökét. Az ennek nyomán kitört tiltakozás hatására végül törölte a posztot.

Idén július elején Remete József hangoskodó, káromkodó fideszes aktivisták körében tiltakozott Jakab Péter ellen, a Tapolcán megtartott jobbikos utcafórumon. A kivezényelt Fidesz-aktivisták nem csak a Jobbik elnökét szidalmazták, hanem a rendezvényen résztvevő nőket is rendre megalázó kifejezésekkel illették.

Retteg a kormány: hőbörgő fideszes aktivistákat küldtek Jakab Péterre és Rig Lajosra Tapolcán

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje annak ellenére is folytatja országjárását, hogy van, ahol láthatóan a sarki kocsmából érkeznek az ellene bértüntetők, vagy valaki úgy gondolja, több tonnás munkagéppel kell életveszélyesen fenyegetnie őt. Pénteken Jakab Péter Tapolca főterén tartott utcai fórumot a civilben mentőápolóként ismert jobbikos parlamenti képviselővel, Rig Lajossal, aki Veszprém megye 3-as számú választókerületében indul az előválasztáson - és a Fidesz most is készült egy provokációval.

A mostani vádirat szerint a medvebőrt az ügy egyik sümegi illetőségű vádlottja vásárolta meg 2019 végén vagy 2020 elején 400 euróért, majd azt röviddel ezután ugyanilyen áron eladta a budapesti férfinak, aki azt a Sümegen lévő házában tartotta. 2020 őszén a vádlott azonban úgy döntött, hogy megválik a preparátumtól, s ezért megkérte egy szintén sümegi ismerősét, hogy értékesítse. A férfi 2020. október 9-én hirdetést adott fel az egyik internetes oldalon „Kikészített medvebőr eladó” címmel.

A rendőrség a medvebőrt lefoglalta és az arra illetékes kormányhivatalnak adta ki, amely a preparátum elkobzásáról rendelkezett. A barnamedve fokozottan védett állat, amelynek adásvétele nem engedélyezett. A bűncselekményt azonban nemcsak magára az élő állatra, hanem annak származékára is el lehet követni, amely alatt az elpusztult élőlényt, valamint annak bármely részét és az abból készült, illetve abból származó összetevőt tartalmazó terméket vagy készítményt is érteni kell.

Az ügyészség a vádiratában tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalát és az elkövetők próbára bocsátását indítványozta az ügyben döntést hozó Tapolcai Járásbíróságnak.