A termékek közel fele olcsóbb Angliában, mint Magyarországon

Aldi
Képünk illusztráció.
Fotó: Pixabay

Angliában 13 260 forintnak megfelelő fontot, Magyarországon pedig 11 886 forintot kell fizetni ugyanazért a 31 termékért, ugyanabban a mennyiségben az Aldiban - írja a G7 portál. A gazdasági portál fő célja, hogy a magyar áruházakban egy konkrét nagy bevásárlás költségének változásain mérjék az inflációt vagy a deflációt.

A portál az angliai és a magyarországi Aldiban is ugyanazokat a termékeket vásárolta meg egy bevásárlás során, hogy össze tudják hasonlítani az árakat. 

Az eredmény már első ránézésre is nagyon megdöbbentő: a 31 vizsgált termékből 14 olcsóbb Angliában, mint Magyarországon, és sokszor nem is kevéssel.

„A magyar nettó medián bérre nincs friss hivatalos adatunk, de az Eurostat 2020-ra vonatkozó értékét 8 százalékkal (vagyis körülbelül az elmúlt egy év átlagos magyar béremelkedésével) megnövelve 583 eurót, azaz 210 ezer forintot kapunk. Ha ezekből az adatokból számolunk, akkor azt kapjuk, hogy egy magyar fizetés 5,6 százalékát viszi el a bevásárlásunk, az angol fizetésnek viszont csupán az 1,6 százalékába kerül.”

A lap összeálítása alapján egy magyar családnak 3,5-szer nagyobb teher ugyanazt megvenni ugyanabban a boltban, mint az angolnak.