380-ig fog gyengülni fél éven belül a forint

380-ig fog gyengülni fél éven belül a forint

Magyarországon két fontos esemény fogja dominálni a gazdasági közbeszédet: az egyik az EU-val zajló konfliktusok sora, a másik pedig az infláció - mondta el Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza a Portfolio konferenciáján.

A Portfolio összefoglalója szerint Jakobsen a forinttal kapcsolatban pesszimista, szerinte akár 380-ig is gyengülhet az árfolyam.

„Winter is coming (a tél közeleg - szerk.)"

- mondta Jakobsen arra is utalva, hogy az előrejelzések szerint nagyon hideg telünk lesz, amely az energiaválság miatt kifejezetten kellemetlen lesz.

A Saxo Bank közgazdásza szerint Magyarország közelebb került az unióból való kilépéshez

A tegnapi vétó után új helyzet teremtődött az uniós politikában. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza korábban már megjósolta, hogy a forint 375-ig fog gyengülni, ami majdnem be is jött, hiszen még nemrégiben 370-nél is járt a forint árfolyama az euróhoz képest (jelenleg 361).

Az előadásán szóba került az infláció is. Jakobsen úgy gondolja, hogy erre is adhatnak a politikusok egy hibás megközelítést: a magas áremelkedésre magas béremelések ösztönzésével válaszolhatnak, ami szakmailag nem a legjobb megoldást jelentené. Az áremelkedés ugyanakkor egyenlőtlenségeket és a lakóingatlanok elérését is nehezítette, ami társadalmi válságot okozhat.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Magyarországról is beszélt előadásában. Két fontos esemény fogja meghatározni a jövőt itthon: az egyik a magas infláció, a másik az EU-val való konfliktusok. Jakobsen szerint majdnem elkerülhetetlen, hogy itthon magas legyen az infláció. A magyar forintot is említette, és nem voltak jók a kilátásai: példaként a török lírát említette.

Jakobsen szerint nem elképzelhetetlen, hogy

akár 380-ig gyengül a forint a magas infláció és a Fidesz állandó csatározásai miatt.