Palkovics egy volt helyettes államtitkárt tett meg a Fudan Egyetem főigazgatójának

Palkovics egy volt helyettes államtitkárt tett meg a Fudan Egyetem főigazgatójának

Az egyelőre csak papíron létező Fudan Egyetemnek van fenntartó alapítványa, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

önálló, általános érvényű és határozatlan ideig tartó képviseleti joggal kinevezte főigazgatónak Bertáné Dr. Bényi Krisztinát.

Az erről szóló, október 8-án benyújtott, majd október 18-án bírósági végzésben jóváhagyott döntést a HVG derítette ki. Palkovics László hasonló jogköre ugyanakkor változatlan formában megmarad.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A Fudan Egyetem ügye tavasszal kapott nagy visszhangot, akkor a Direkt36 tényfeltáró csapata derítette ki, a kommunista kínai állam Magyarországon egy egyetemi campust kíván létrehozni úgy, hogy ahhoz

a magyar állam adja az ingatlant (telket), majd a magyar állam Kínától hitelt vesz fel, hogy abból kínai alapanyagból és kínai vendégmunkásokkal felépítse a végül a kínaiaknak átadandó épületegyüttest.

„Nemzeti" kormányunk kínai hitelből, kínai céggel, kínai vendégmunkásokkal építteti a kínai egyetemet

Az eredetileg magyar diákvárosnak tervezett helyen kapna helyet a kínai Fudan Egyetem budapesti campusa. Az intézményt a világ legnagyobb építőipari cégével, a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalattal (CSCEC) építtetné meg Magyarország, a beruházási ajánlatuk szerint 338 milliárd forintba kerülne, azaz 650 ezer forintos négyzetméteráron vállalnák összesen 520 ezer négyzetméter megépítését, amihez Magyarország a hírhedt Budapest-Belgrád vasút konstrukciójához hasonló gigahitelt venne fel.

Az egyetem ellen az ellenzék tiltakozott, Karácsony Gergely főpolgármester pedig népszavazási kezdeményezést nyújtott be – ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter sem ellenezte, sőt! –, a referendumra a Nemzeti Választási Bizottság pedig áldását adta.

Érdekesség, hogy más, hasonló konstrukcióban működő egyetemeke esetében nincs főigazgatói poszt, ezt csak a Fudan esetében kreálta meg Palkovics László tárcavezető.

A HVG Bertáné Dr. Bényi Krisztináról azt írja, a felsőoktatásban nem ismert személy, a közigazgatásban annál inkább. Dolgozott a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál, majd a megyei kormányhivatalban, végül 2015-től a Miniszterelnökségen, ahol előbb főosztályvezető volt, majd Kósa Lajos rövid tárca nélküli minisztersége idején a titkárságvezetője, később, 2018-2020 között a Modern Városok és Falvak fejlesztésének koordinációjáért felelős helyettes államtitkár volt – írja róla a portál.

A kínai egyetem ügyében egyelőre még egy kapavágás sem történt, viszont a magyar állam már 600 millió forintnyi pénz, illetve 13,2 milliárd forintnyi ingatlanjuttatással támogatta a beruházást. Ezzel a vagyonnal a kuratórium gazdálkodhat.

A portál az innovációs és technológiai minisztériumon keresztül kereste Palkovics László kuratóriumi elnököt, szerették volna megtudni, mi áll Bertáné Dr. Bényi Krisztina kinevezésének hátterében, de kérdéseikre nem kaptak választ.