Továbbra sem reagál a kormány az ukrán politikai merénylet magyar szálára

Továbbra sem reagál a kormány az ukrán politikai merénylet magyar szálára

Tartja magát a hallgatás technikájához a magyar kormány az Ukrajnában történt politikai merénylettel kapcsolatban: mint arról az Alfahír korábban beszámolt, 2021. szeptember 22-én mintegy 20 lövést adtak le egy személygépjárműre Kijev közelében, az autóban Volodimir Zelenszkij ukrán államfő főtanácsadója, Szerhij Sefir utazott.

A tanácsadó ép bőrrel megúszta a támadást, azonban sofőrjét két golyó is eltalálta, míg az autón összesen 12 találatot számoltak össze. Jevhenyij Jenyin belügyminiszter-helyettes tájékoztatása szerint magyar gyártmányú, 7,62 kaliberű golyókkal lőttek rá a hivatali autóra, és vizsgálni fogják, hogyan kerültek azok az országba.

Korábban Demeter Márta országgyűlési képviselő már írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy tisztázza, van-e bármilyen tudomásuk a magyar lőszerek használatáról, és hogy ezek milyen úton kerülhettek Ukrajnába.

Akkor a miniszter helyett válaszoló Pogácsás Tibor belügyi államtitkár annyit válaszolt a megkeresésre, hogy

a Belügyminisztérium sajtóhíreket nem kommentál.

Demeter azonban nem adta fel, és újabb írásbeli kérdést intézett a belügyhöz, felhívva a figyelmet, hogy itt nem egyszerű sajtóinformációkról van szó, hanem egy Magyarországgal szomszédos ország belügyminiszter-helyettesének nyilatkozatáról, ráadásul egy igen súlyos ügyben, aminek kapcsán legalábbis elvárható lenne, hogy a magyar illetékesek válaszokat adjanak.

A ellenzéki képviselő ezért újabb kérdéseket tett fel Pintér Sándornak, ezúttal arra várt választ, hogy:

  1. Érkezett-e megkeresés az ukrán belügyminisztériumtól vagy más ukrán hatóságtól a Belügyminisztériumhoz vagy más magyar szervhez?
  2. Folyik-e nyomozás Magyarországon?
  3. Van-e összefüggés azzal a fejleménnyel, hogy az ukrán belügyminiszter-helyettes bejelentését követő napon kétszázötven darab 9 milliméteres lőszert találtak egy autóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a beregsurányi magyar–ukrán határállomáson?

Demeter Márta kérdésére azonban Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára csupán azt a választ adta, hogy

fenntartják az előző válaszukat, azt kiegészíteni nem kívánják.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar kormány sajtóhírnek nevezve kerüli meg a válaszadást ezekre a kérdésekre is, ráadásul téves hivatkozással, hiszen Ukrajna belügyminiszter-helyettesének nyilatkozata nem egy megkérdőjelezhető sajtóértesülés, hanem egy hivatalos kormányzati tájékoztatás volt.

Ahogyan az sem sajtóértesülés, hanem konkrét kérdés, hogy az ukrán szervek megkeresték-e a magyar felet, és itthon indult-e nyomozás az ügyben. A belügyminisztérium ezekre a kérdésekre sem válaszolt.