Nem kommentálja a Belügyminisztérium, hogy magyar lőszerrel akarták megölni az ukrán elnök főtanácsadóját

Szerhij Sefir, lövések
Szerhij Sefirnek, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadójának autója az őt ért fegyveres támadást követően Kijev közelében 2021. szeptember 22-én.
MTI/AP/Jevhen Maloletka

A Belügyminisztérium sajtóhíreket nem kommentál – közölte Pogácsás Tibor belügyi államtitkár arra vonatkozóan, hogy mit tudnak az ukrán államfő főtanácsadója elleni fegyveres merénylet során használt magyar lőszerekről.

Mint arról az Alfahír korábban beszámolt, 2021. szeptember 22-én mintegy 20 lövést adtak le egy személygépjárműre Kijev közelében, az autóban Volodimir Zelenszkij ukrán államfő főtanácsadója, Szerhij Sefir utazott. A tanácsadó ép bőrrel megúszta a támadást, azonban sofőrjét két golyó is eltalálta, míg az autón összesen 12 találatot számoltak össze.

Az esetet követően az RBC Ukrajna nyomán a magyar Kárpátinfo azt írta, Jevhenyij Jenyin belügyminiszter-helyettes tájékoztatása szerint magyar gyártmányú, 7,62 kaliberű golyókkal lőttek rá a hivatali autóra, és vizsgálni fogják, hogyan kerültek azok az országba.

Demeter Márta országgyűlési képviselő azért fordult írásbeli kérdéssel Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy tisztázza, van-e bármilyen tudomásuk a magyar lőszerek használatáról, és hogy ezek milyen úton kerülhettek Ukrajnába.

A miniszter helyett felelő Pogácsás Tibor azonban egyetlen mondatban intézte el a válaszadást, miszerint a Belügyminisztérium sajtóhíreket nem kommentál.