A vendéglátásban olyan kevesen dolgoznak, hogy biztosan nem lesz kötelező az oltás, még Tiborczéknál sem

A vendéglátásban olyan kevesen dolgoznak, hogy biztosan nem lesz kötelező az oltás, még Tiborczéknál sem

Már korábban is írtunk arról, hogy nem igaz az a narratíva, hogy a munkáltatók kérték volna a kormánytól azt a lehetőséget, hogy kötelezhessék a dolgozókat a védőoltás felvételére. S ez még a kritikus helyzetben lévő kereskedelemre is igaz

A kereskedelmi dolgozók szakszervezete sem akar kötelező védőoltást

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete őszintén bízik benne, hogy a kereskedelmi ágazatban egyetlen munkáltató sem fog kötelező védőoltást előírni a munkavállalói számára - reagált a 24.hu megkeresésére a kereskedelemben dolgozókat tömörítő szakszervezet. Mint közleményükben írták, "ha valaki mégis kötelezővé tenne a védőoltást, az ezzel párhuzamosan azt is írja elő, hogy vásárlóként se lehessen oltási igazolvány nélkül az üzlet területére lépni."

Most például Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy nincs tudomása olyan szállodáról vagy étteremről, ahol az oltást kötelezővé tették volna. Egyébként a portált egyetlen szálloda sem tájékoztatta arról, hogy élnének a kötelező védőoltással, illetve hogy annak hiányában fizetésnélkülire küldenének alkalmazottakat. Ez a súlyos munkaerőhiányból következik, ez a lépés egyszerűen sok helyen ellehetetlenítené a működést. 

Jellemző, hogy még a Tiborcz István tulajdonában álló szállodák sem teszik kötelezővé az oltást. A BDPST-től azt a választ kapta a 24.hu, hogy miután jelenleg nincs érvényben olyan kormányzati vagy központi intézkedés, amely a cégek számára megszabná a dolgozók kötelező beoltatását vagy előírná az oltakozás megkövetelését az alkalmazottaktól, így ezt ők sem vezették be.