A Tesco és a Lidl mellett a Spar sem teszi kötelezővé az oltást munkavállalóinak

A Tesco és a Lidl mellett a Spar sem teszi kötelezővé az oltást munkavállalóinak

Nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást a 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország - derült ki a multicég friss tájékoztatójából.

A vállalat mindazonáltal arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát. Munkavállalóik akár munkaidőben is felvehetik az oltást, ha éppen akkorra kapnak időpontot.

Emlékeztettek arra, hogy a koronavírus-járvány kitörésekor leheletvédő plexiket telepítettek a pénztárakhoz, és megtöbbszörözték a napi takarítások, fertőtlenítések számát az áruházaikban. A munkavállalóik számára maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőszert is biztosítanak - közölték.

Egyelőre még megosztottak a munkaadók is az elrendelhető kötelező oltás ügyében, a többség kivár, az ugyanakkor már biztos, hogy Mészáros Lőrinc giga cégcsoportjánál nem lesz kötelező az oltás felvétele.

Mészáros cégeinél nem lesz kötelező az oltás, más nagyvállalatok, valamint az önkormányzatok még nem döntöttek

Egyelőre még megosztottak a munkaadók is az elrendelhető kötelező oltás ügyében. Mint arról beszámoltunk, az éjjel megjelent Magyar Közlönyben kihirdették az ezt lehetővé tevő rendeletet, de az a munkajogban előforduló speciális szabályokra, mint például az alvállalkozások, munkaerő-kölcsönzők, vállalkozóként megbízási jogviszonyban foglalkoztatottak esetére nem ad útmutatást.

Ugyanígy tesz a Tesco és a Lidl is, akik sajtókérdésre közölték, hogy nem teszik kötelezővé munkáltatóként az oltást a dolgozóik számára.

A Tesco és a Lidl nem teszi kötelezővé alkalmazottainak az oltást

A 444.hu megkereste a Tescót és a Lidlt is azzal kapcsolatban, hogy munkáltatóként kötelezővé teszik-e az oltást a dolgozóik számára miután a kormány a kezükbe helyezte a döntést. "A Tescónál a kollégák és a vásárlók biztonsága elsődleges számunkra.

Emlékezetes, október 29-én késő este jelent meg a Magyar Közlönyben a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által a kormányinfón bejelentett intézkedéscsomag, amely újfent kötelező maszkviselést ír élő a közösségi közlekedési eszközökön, illetve lehetővé teszik a munkáltatóknak, hogy kötelezzék munkavállalóikat a koronavírus elleni védőoltás felvételére. Utóbbi rendelkezés a munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló kormányrendelet lett, és azt mondja ki, hogy a munkaadó a munkavégzés feltételeként állapíthatja meg a védőoltás felvételét, ez alól csak egészségügyi okból, igazolással lehet mentesülni.

Kormányinfó: újra itt a maszkkorszak, a munkaadók előírhatják az oltást

Három járványügyi szigorítást jelentett be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Egyrészt a munkaadók szervezeteinek javaslatára lehetőséget adnak a munkaadóknak, hogy az oltást kötelezővé tegyék a munkavállalóik számára. A miniszter hozzátette, az állam mint munkaadó kötelezővé fogja tenni a saját intézményeiben, illetve az önkormányzati cégek esetében a polgármester hatásköre lesz ennek eldöntése.