Egyszerű fickók vagyunk, hétköznapi gondolatokkal, és hagyományos értékrenddel - Radar interjú

Egyszerű fickók vagyunk, hétköznapi gondolatokkal, és hagyományos értékrenddel - Radar interjú

Fókuszban a Kétszer élni című új album.

Pár évvel ezelőtt, a tíz éves születésnapja apropóján mutatkozott be portálunkon a szabolcsi Radar zenekar. Azóta két nagylemezzel – Lehetetlen (2018), Kétszer élni (2021) – is jelentkeztek, és ezekben a vészterhes időkben hatványozottan jólesik az általuk elővezetett egészséges heavy metal, pláne, hogy ezzel a júliusban megjelent ötödik albummal szintet ugrottak, (végre) méltó megszólalást kaptak a dalaik. A GrundRecords gondozásában megjelent 11 tételes új anyag megszületéséről, az elmúlt időszak legfontosabb történéseiről, valamint a nyári és őszi koncerteken tapasztaltakról kérdeztük a banda vezetőjét, Mák István ’Maku’ énekest.

 

 - Pár helyen már elhangzott, hogy a Covid okozta rendezvénystop és karantén ideje alatt született meg az új album nagy része. Ezek árnyékában mennyire volt felszabadult ez a dalíró időszak? A külvilágban zajló események nem hatottak nyomasztóan az alkotómunkára? Kérdezem ezt azért (is), mert született egy Sárkány című szám is.

 - Fura egy helyzet volt, az biztos. Kijárási tilalom, szabályozások, nem éppen a rock and roll életforma részei. Nehéz volt megemészteni és kezelni. A banda öt tagja négy különböző városban él, és még ha közel is vagyunk egymáshoz, nem volt egyszerű próbálni. Nézni az órát, mikor induljunk haza. Érdekesek voltak a délelőtti próbák is. De, zűrzavar ide vagy oda, sikerült a legjobb lemezünket elkészíteni. Egyik legigazabb mondás: minden rosszban van valami jó. A Sárkányban benne van az egész időszak hangulata.
Két felvonásban készült el a lemezanyag, először 2020 márciustól-júliusig, aztán lehetett koncertezni, majd 2020 novemberétől 2021 márciusáig. Konkrétan nyolc hónap alatt raktuk össze, márciusban már a stúdióban voltunk.

 - A felvételek rögzítésekor ezúttal új helyen dolgoztatok. Nem leminősítve az előző anyagaitokat, de ezzel a lemezzel szintet léptetek! Értem ezt úgy, hogy tökéletes megszólalást kaptak a dalok. Hogy jött az, hogy stúdiót váltsatok? És esetleg változott-e valami a zenekar munkamódszerében?

 - Régóta készültünk váltani, de egy lusta disznók vagyunk ezen a téren. Kényelmes volt itt a környezetünkbe stúdiózni. De most azt mondtuk, ha törik, ha szakad, váltunk. Nagyon mást akartunk, már a korábbi anyagoknál is. Most jött el az idő és elmentünk Gyula városába, a No Silence Stúdióba, és Simon István hangmérnök barátunk közreműködésével felvettük az anyagot. Mi mindig kész dalokkal érkezünk a stúdiókba, bár itt a lassú nótában egy kisebb rész, és még egy-két más apróság át lett írva. De 98 százalékban hozott anyaggal dolgoztunk. Nagyon meg vagyunk elégedve a hangzással. Így kell szólni ma egy rock/metal CD-nek! Kellemes és hasznos hét napot töltött együtt a csapat.

 

 - Lehet, hogy rosszul látom, de számomra az album több dala is a következő generációval, illetve a jövőjével foglalkozik, vagy „csak” jelen van valamilyen szinten egy-egy tételben. Már a lemez nyitó- illetve záróhangjai is gyerekzsivaj közepette szólalnak meg, a Mindenre készen állj akár számukra is szolgálhat útmutatásként, a Csillagom egyértelműen a gyermekáldás ihlette tétel, a címadó nóta pedig a gyermekek nevelésének a fontosságát jelenti, hiszen a szülők az utódaikban él(het)nek tovább, de a Bitang gyerek is köthető ehhez a témakörhöz. Ráadásul a borító is ezt sugallja. Egyetértesz ezzel a gondolatmenettel?

 - Örülök, hogy észrevetted és meg is kérdezed! Nagyon fontos dolog átadni a mai fiataloknak, gyermekeinknek azokat az impulzusokat, amit mi éltünk meg a kultúrában és a mindennapokban. Még akkor is, ha a mai tinik többségét nem nagyon érdekli a rockzene. Véleményem szerint ma más oldalról kell közelíteni, és máshogy kell tálalni. Úgymond, többirányú lett a forgalom. A Rock és a Metal zene értékei – varázsa, ereje – ma is ugyan úgy megvannak. Ha eltaláljuk, hogy jut ez át, akkor a mai fiatalokhoz is elérhet, és számukra is fontos lesz a műfaj. Lehet, hogy egy másik életérzés lesz valakinek meghatározó, ami alapján eljut a rockzenéhez.
Ezen a lemezen csupa pozitív üzenet van. Amiből tanulni lehet, hogy éljünk jól és boldogan. Hogyan tegyük jobbá a környezetünket. Tudjunk reménykedni, találjuk meg a hidakat, amelyek összeköthetnek embereket, és mindig legyen egy hely, ahol találkozunk. Legyünk mindig résen, mert az ördög soha sem alszik. A csillagainkra pedig két szemünk. A lényeg, hogy nem használtunk nagy szavakat, és nem fantáziálunk, nem látjuk sötéten a világot. Csak egészségesen és pozitívan előre!

 - A továbbra is lényegre törő szövegek mellett a refrének még dallamosabbak, a kórusok pedig még erőteljesebbek lettek. Vélhetően ezeket sem bíztátok a véletlenre.

 - Ez volt a stúdióváltás melletti egyik érv. A refrénjeink nem voltak elég nyomatékosak korábban, most vastagabbat, töményebbet, energikusabbat akartunk e téren is. Az új dalok refrénjei nagyon erősek, ezért lényeges volt, hogy ezek nagyobb hangsúlyt kapjanak. Szerintem sikerült. De ide sorolnám a gitárhangzásokat is, úgy a torzított részeket, mint a szólós témákat egyaránt. Nagy energiát fektettünk az utómunkára, masteringre is. Lehet, viccesen hangzik, de a korábbi lemezeink e nélkül kerültek kiadásra. Sokaknak ez bejött, és dicsértek érte, milyen bátrak vagyunk, hogy az összecsiszolt nyersanyagot jelentetjük meg. Most végre lett egy olyan albumunk, ami úgy szól, mint egy atombomba.

cikkbe Radar Ketszer elni front

 - Július eleje óta újra aktívan jártátok az országot. Ha lenéztek a színpadokról, változott-e a titeket hallgató közönség összetétele, illetve esetleg tapasztaltok-e valamilyen változást a hallgatóság számában?

 - Július 2-től december 30-ig tart az idei turnénk, ami 32 koncertet foglal magába. A nyári buliknál nem érződött szinte semmi, minden olyan volt, mint régen. Esetleg annyi volt más, hogy néhány helyen kordonozták az oltottakat, az oltatlanoktól. De a létszámok és a hangulat olyan volt, mint korábban. Majd októberben elindult a benti szezon, itt már látszanak eltérések. Félelem, oltatlanság, és egyéb okok miatt az tapasztalható, hogy kevesebben vannak a klubos koncerteken. Úgy tűnik, a művházas bulik rizikósabbak, mint a szabadtéri előadások.

 - Pár hete, a nyíregyházi turnéállomáson a teljes lemezanyagot eljátszottátok élőben. Milyen volt a fogadtatása ennek a programnak, és nektek milyen élményt adott ez a fellépés? Terveztek még ilyen bulikat?

 - Ez egy egyszeri alkalom volt, nem tervezzük máskor. Érdekes volt eljátszani az egész albumot, ilyet még soha nem csináltunk. Akik eljöttek, élvezték, mint ahogy mi is. Először az volt a terv, hogy a lemezre feltett sorrendben játsszuk el az anyagot, de aztán kitaláltuk, sokkal poénosabb lesz, ha hátulról haladunk visszafelé a dalokkal. Így tettük, és nagyon jó volt. Remek este volt.

cikkbe Radar Ketszer elni promo

 - Aki ismeri a bandát, annak nem mondunk újat azzal, hogy lelkes, elszánt, de szerény zenészek alkotják, akik nem akarnak mindenáron világsztárok lenni, egyszerűen jól érzik magukat a bőrükben, és becsülik, élvezik az eddig elért eredményeiket. Ez a pandémiás időszak elég sok zenekart felforgatott… Nálatok nem volt semmi probléma? Töretlen az egyetértés, összetartás?

 - Nagyon mérvadó, amit kérdezel! A Radar zenekar olyan zenét csinál, amilyet szeret, és tud. Releváns, hogy ezt senki és semmi nem írhatja felül. Senkinek be nem hódolunk! Lehet szeretni, utálni a bandát, de a Radar az, amit hallasz például a Kétszer élni albumon. Egyszerű fickók vagyunk, hétköznapi gondolatokkal, és hagyományos értékrenddel. Aki szenzációt keres, az nem nálunk kopogtat. Szeretünk együtt lenni, élvezzük egymás társaságát. Zseniális humorérzékűek alkotják a bandát, így a jó hangulat mindig adott. Komolyak is tudunk lenni, ha kell, de el is tudjuk engedni magunkat nagyon. Például legutóbb szombaton az egyik kolléga felverte a fél fővárost, annyira keresett valakit éjszaka. Nagyokat röhögtünk.
Hamarosan 17 éves a csapat, és a többiek nevében is mondhatom, nagy hiányunk lenne, ha nem létezne ez a banda. Ma már ez nem csak egy zenekar, hanem egy hely, ahová jó összejönni. Szerencsére a Radar mellett mindenkinek van foglalkozása, családja, így a pandémiás időszakot is könnyebb volt legyűrni. De ahogy említettem fentebb, mi akkor is dalokat írtunk.

 - Régóta biztos pont vagytok hazai rock/metal színtéren, és nem befolyásol titeket semmilyen trend, töretlenül haladtok a saját utatokon. Négy hónapja van kint ez az új album… tapasztaltok-e esetleg nagyobb érdeklődést a zenekar irányába?

 - Csak ez a zene létezik számunkra. Trend, divat, és hasonló szavak nálunk kuka. Úgy is mondhatnám, megalkuvásmentesen működünk 17 éve. Ez elég komoly időszak manapság, főleg úgy, hogy ez a 17 év aktív, termékeny volt - öt nagylemezzel, folyamatos koncertezéssel. A GrundRecords által sok helyre eljutott ez a friss CD, olyanok is írtak rólunk, akik eddig soha. Új követőink is vannak szép számmal, a videóink nézettsége is halad. Egyszóval, tapintható és érezhető volt, hogy ezzel az ötödik albummal nagyobb a nyüzsgés körülöttünk. Hiszem, hogy lesz még tovább!

 - Eddig két videóval jelentkeztetek, június végén a Mindenre készen állj vadnyugati klipjét publikáltátok, a lemezmegjelenés napján pedig a Csillagom című dalhoz készült kisfilmet, ami a portálunkon debütált. Múlt hétvégén játszottatok az Analog Music Hall-ban, ahová videoklip felvételt is hirdettetek. Sikeres volt ez az akció, és mikor látható az eredménye?

 - Összesen négy klipet forgattunk nyáron. Az általad említett kettő már ismert, a másik kettő készülőfélben van. Szép Bence barátunk, aki a videókat készíti, jelezte, hogy az egyik nótába – ez a Te legyél híd – el tudna képzelni élő bulis jeleneteket. Ezért a múlt heti budapesti koncertünket használtuk fel erre az alkalomra. Nagyon jóleső érzés volt, hogy ilyen sokan jöttek Radar pólóban. Varázslatos környezethez párosul egy kis koncert hangulat, mert – hogy egy kulisszatitkot is megosszak –, két helyszín jelenik majd meg a videóban. Az egyik az előbb említett Analog Music Hall, és ennek nézői hangulata. A másik, az utolsó Robin Hood filmben (2018, Jamie Foxx, Taron Egerton) többször is feltűnő utca jelenet. Illetve épületsor, hiszen a film gerincét és hátterét ez az épületegyüttes adja. Ez a klip fog majd negyedikként megjelenni. Ezt előzi meg reményeink szerint a december elsejéig megjelenő Kétszer élni klipje. Tartogatunk jövőre is meglepetéseket, de erről majd később. Most inkább arra koncentrálunk, hogy a decemberi hat koncertünket – Gödöllő, Gyöngyös, Nagykanizsa, Kaposvár, Tiszavasvári, Budapest/Barba Negra – gondtalanul meg tudjuk tartani.