Orbán Viktor Románia új kormányfőjének: a szomszédok számíthatnak egymásra

román parlament
Nicolae Ciuca (Nemzeti Liberális Párt - PNL) miniszterelnök-jelölt beszél a román parlamentben 2021. november 25-én.
MTI/Baranyi Ildikó

Nicolae Ciucă Románia miniszterelnökévé választása alkalmából Orbán Viktor levélben fejezte ki gratulációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

A magyar kormányfő azt írta román kollégájának, szerinte az elmúlt két év minden kihívása ellenére a két ország együttműködése nem veszített lendületéből, s a világjárvány megmutatta, hogy a szomszédok szükség esetén mindig számíthatnak egymásra.

Orbán Viktor kifejezte meggyőződését, hogy a gazdasági, energetikai és közlekedési kapcsolatok fejlesztésével még közelebb hozható a két ország, és erősíthető a kétoldalú és az európai kérdésekről folytatott politikai párbeszéd is.

A magyar miniszterelnök - mint írta - örömmel értesült arról, hogy az RMDSZ is koalíciós partnerként vesz részt az új román kormányban, melynek munkájához tapasztalatával és professzionalizmusával hozzáadott értéket fog biztosítani.

Megszavazta a román parlament az új nagykoalíciós kormányt, amelyben az RMDSZ is részt vesz

Kétharmados többséggel bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament csütörtöki együttes ülésén a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével megalakult, Nicolae Ciuca (PNL) vezette nagykoalíciós kormánynak. A Ciuca-kormányt a koalíciós pártok és a nemzeti kisebbségi frakció 318 képviselője szavazta meg.

Ismeretes, a kétkamarás román parlament csütörtöki együttes ülésén kétharmados többséggel bizalmat szavazott a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével megalakult, Nicolae Ciucă (PNL) vezette nagykoalíciós kormánynak.