Szakértő: akár 10 év börtönt is kaphat Völner Pál

Szakértő: akár 10 év börtönt is kaphat Völner Pál

A magyar jogtörténetben nem volt még arra példa, hogy az Igazságügyi Minisztérium ilyen magas rangú tisztségviselőjét vesztegetés elfogadásával gyanúsítsanak – mondta Hack Péter, az ELTE jogi kar büntető-eljárásjogi és büntetés-végrehajtási jogi tanszékének vezetője az Inforádiónak.

Mint ismert, Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. A közlemény szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat több ezer oldalnyi bizonyítékot gyűjtött Völnerék ellen

Hamarosan feloldhatják annak a büntetőeljárásnak a dokumentumait, amelyben Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese, Völner Pál is érintett, méghozzá gyanúsítottként - tudta meg a hvg.hu. A lap értesülései szerint az ügyben gyanúsítottak telefonjait hónapok óta lehallgatta a Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alá tartozó szervezet, a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Hack Péter szerint nagyon súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják Völner Pált, ez a Btk. alapján 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény.

A magyar jogtörténetben nem volt még példa, hogy az Igazságügyi Minisztérium ilyen magas rangú hivatalnokát ilyen súlyos bűncselekménnyel vádolják.

Kiemelte, hogy a büntetőeljárást csak a mentelmi jog felfüggesztése után lehet elkezdeni vele szemben. Utána előfordulhat, hogy a letartóztatását is indítványozza az ügyészség, hiszen az ügyben már több gyanúsított van, és többen közülük letartóztatásban vannak, de elképzelhető, hogy csak bűnügyi felügyeletet rendelnek el.

"Az a körülmény, hogy amíg a mentelmi joga fennáll, már tudja, hogy folyik ellene eljárás és ez alatt az idő alatt nem szökött meg, nehézzé teszi a letartóztatást arra hivatkozva, hogy szökéstől kell tartani"

- mondta a szakember, hozzátéve: még jó időbe telhet, amíg az ügy bírósági szakaszba juthat.

Hack Péter elmondta, hogy a végrehajtói kar elnökének és feleségének ingatlanjait zár alá vették a hatóságok, a tanszékvezető szerint hasonló vagyoni kényszerítő intézkedés elképzelhető az államtitkár esetében is.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}