Karácsony a népszavazásáról: két kérdésben elkezdődhet az aláírásgyűjtés

Karácsony a népszavazásáról: két kérdésben elkezdődhet az aláírásgyűjtés

A veszélyhelyzetre hivatkozva júliusig nem engedte a kormány, hogy referendumot lehessen kezdeményezni, amint ez lehetővé vált, Karácsony Gergely öt kérdésben kezdeményezett népszavazást a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). Ezek közül kettőt engedett át most a Kúria, így a napokban elkezdődhet az aláírásgyűjtés azért, hogy az országgyűlési választásokkal egyidőben a nép dönthessen a Diákváros megépüléséről és az álláskeresési járadék időszakának meghosszabbításáról - írta Facebook-bejegyzésében szerda délután a főpolgármester.

Karácsony július végén, amikor a népszavazási kérdéseit visszadobta az NVB, a döntést "röhejesnek" nevezte, mivel ugyanakkor a kormány kérdéseit gond nélkül továbbengedte a testület.

Röhejes kifogásnak tartja az NVB döntését Karácsony Gergely

Elkezdődött a jogi trükközés, hiszen milyen röhejes kifogás az, hogy azért nem tárgyalják az azonos időben beadott kezdeményezésemet, mert azt magánszemélyként tettem - reagált Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntésére. Az NVB ugyanis a kormány kérdéseit simán tovább engedte és ezt azzal magyarázták, hogy azért kerültek előnybe Orbán Viktor kérdései a főpolgármester kezdeményezésével szemben, mert Karácsony Gergely magánemberként nyújtotta be a kérdéseit.

"Nem fogjuk engedni, hogy a kormány kínai elitegyetemet építsen a megfizethető lakhatást biztosító Diákváros helyére, ehhez pedig népszavazásra van szükség, hogy végre tisztán lásson a hatalom, az embereknek nem kínai érdekeket kiszolgáló, adófizetőket eladósító beruházásokra van szüksége, hanem megfizethető kollégiumra a gyermekeik számára"

- jegyezte meg a budapesti városvezető, hozzátéve, hogy tavasszal az álláskeresési járadékról is véleményt mondhatunk, amely, mint fogalmazott: 

"Európában egyedülálló módon, jelenleg csupán három hónapig jár minden magyar embernek, ez a válságban, mikor emberek önhibájukon kívül váltak munkanélkülivé, egyszerűen elfogadhatatlan."

Az aláírásgyűjtés technikai részleteiről Karácsony azt is elárulta, egy-két napon belül átveszik az íveket, és kijelentette, még az idén összegyűjtenek 200 ezer aláírást.

"A népszavazás intézménye nem arra való, hogy Orbán Viktor kamukérdésekkel uszítsa egymásnak az embereket, a nép szava nem az ő szava"

- fűzte hozzá a főpolgármester, aki szerint ez egy kiváló lehetőség arra, hogy az ellenzék ismét ott legyen az utcákon, és közösen, akárcsak az előválasztás idején, megmutassa erejét.

"Embert próbáló feladat lesz még idén összegyűjteni ezeket az aláírásokat, de nem lehetetlen"

- vázolta fel Karácsony Gergely, végül leszögezve, ehhez "mindenkire szükség lesz".