Röhejes kifogásnak tartja az NVB döntését Karácsony Gergely

Röhejes kifogásnak tartja az NVB döntését Karácsony Gergely

Elkezdődött a jogi trükközés, hiszen milyen röhejes kifogás az, hogy azért nem tárgyalják az azonos időben beadott kezdeményezésemet, mert azt magánszemélyként tettem

- reagált Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntésére.

Az NVB ugyanis a kormány kérdéseit simán tovább engedte és ezt azzal magyarázták, hogy azért kerültek előnybe Orbán Viktor kérdései a főpolgármester kezdeményezésével szemben, mert Karácsony Gergely magánemberként nyújtotta be a kérdéseit.

A testület szerint ilyenkor a benyújtást követően öt napon belül formai vizsgálatnak vetik alá a beadványt. Ennek keretében ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, megvizsgálják azt is, valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot, illetve azt is megnézik, hogy nincsenek-e már beadva azonos tartalmú kérdések, s hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.

Orbánék és én magam is július 21-én nyújtottam be népszavazási kérdéseket. Az Orbán-féle kamu népszavazásról tárgyaltak, döntöttek, az enyémet elnapolták. Így működik az orbáni demokrácia

- írta közösségi oldalán a főpolgármester, aki szerint gyenge az a hatalom, amely 12 év teljhatalmú uralkodás után nemhogy dönteni, de még kérdezni se tud az ország valódi gondjairól.

Karácsony Gergely öt kérdést nyújtott be az NVB-nek:
1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
2. Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
3. Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
4. Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?