Eldőlt, milyen vakcinákat fognak gyártani Debrecenben

Eldőlt, milyen vakcinákat fognak gyártani Debrecenben

Megtartotta alakuló ülését az oltóanyaggyár-munkacsoport, amely azt hivatott eldönteni, hogy a Debrecenben létesülő gyárban milyen típusú, technológiájú oltóanyag készüljön koronavírus ellen - adta hírül az MTI.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a szerdai budapesti tanácskozás előtt elmondta, a hazai oltóanyaggyártás ötlete több mint egy évvel ezelőtt született meg. Ismertetése szerint kormánydöntés született arról, hogy a gyár létesítését felgyorsítják. 

Egyébként az alapkőletétel már szeptemberben megtörtént, azt megelőzően pedig a kormány konzultációjában is helyet kapott a hazai vakcinagyár témája.

A miniszter az ülés után újságíróknak azt mondta, a megbeszélésen több szempontot is figyelembe vettek, és a szakmai vélemények alapján

  • elölt vírust tartalmazó (azaz olyan, mint a Sinopharm - a szerk.) és
  • fehérje alapú oltóanyag (pl. mint a Novavax és a Sanofi/GSK) gyártását javasolták.

A tárcavezető hozzátette, hogy a grémium munkájában a Magyar Tudományos Akadémia, az országos intézetek, a Debreceni Egyetem képviselői, valamint víruskutatók, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusai, epidemiológusai és az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikai vezetői vesznek részt.

A 444.hu pedig azt is kiszúrta, hogy más is történt még ezen a megbeszélésen: felbukkant Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár. Ritka esemény, hiába van már másfél éve riadóztatva az egészségügy a Covid miatt - jegyzeték meg. Az ő járvány alatti rejtélyes eltűnéséről korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Lecsillapodott a járvány, de hová tűnt az elmúlt fél évben az egészségügyért felelős államtitkár?

Immár több mint fél év eltelt 2021-ből, épphogy kikecmeregtünk a járványhelyzetből, és az ahhoz tartozó korlátozások jelentős része is megszűnt. Mégis aligha láthattuk, hallhattuk mostanság a nyilvánosság előtt Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárt. A Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) alá tartozó államtitkárt 2018. október 16-án nevezték ki a pozíciójára.