Ellenzék: a jövővédő népszavazás egy újabb lépés a kormányváltás felé

Ellenzék: a jövővédő népszavazás egy újabb lépés a kormányváltás felé

Már 25 ezer aláírást gyűjtöttek össze a DK, a Jobbik, az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) aktivistái a múlt csütörtökön indult népszavazási kezdeményezés támogatására - jelentették be az ellenzéki pártok kedd délutáni közleményükben.

Vidéken is elindította az ellenzéki népszavazási kampányt Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter, az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje Baranya, Somogy és Tolna megye közös ellenzéki képviselőjelöltjeivel jelent meg Bátaszéken, hogy aláírják az általuk kormányváltónak nevezett népszavazás aláírási íveit. A dél-dunántúli régió jelöltjeivel megtartott eseményt az MMM vezetőjének Facebook-oldalán is közvetítették élőben. Mielőtt a beszéde elhangzott volna, Bozsolik Róbert, a város polgármestere konferálta fel őt.

Szavaik szerint az egységes ellenzék által kezdeményezett jövővédő népszavazás célja, hogy Magyarország legyen mindenkié: "végre vegyük kezünkbe a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyarok megsegítését, és hogy a kormány magyarok érdekeit védje, ne pedig a fideszes kiváltságosok és Kína érdekeit!" Mint folytatták:

  • Az álláskeresési járadék jelenlegi három hónapos időtartama a legalacsonyabb az EU-ban, ami azt mutatja, hogy az Orbán-kormány csak emberi erőforrásként tekint ránk, és a végletekig kizsigerel minket. A járadék kilenc hónapra emelése önmagában természetesen nem oldja meg az ország szociális gondjait, de kijelöli azt az utat, amin haladnunk kell.
  • A Fudan egyszerre külpolitikai üzenet is, ahol hitet teszünk az ország uniós tagsága mellett, egyben a fiataloknak szóló üzenet is, akiktől Orbán Viktor elvenné a még meg sem épült Diákvárost, a tanulási lehetőséget, hogy mindezeket a kínai kommunista pártnak adja.

Úgy vélik, most bebizonyosodik, hogy van igény a demokráciára Magyarországon, hogy az egységes ellenzék közös aláírásgyűjtése újra mozgósítani tudja a változást akarókat, mert

"a nyílt diktatúra irányába lépkedő NER egyre több ember számára válik élhetetlenné".

Az ellenzéki összefogás e rendszer helyett kínál alternatívát - fűzték hozzá.

Emellett arra is kitértek, hogy az egyes pártok prominens politikusai milyen tapasztalatokról számoltak be a 200 ezer érvényes aláírást megkövetelő gyűjtés során.

Nagy feladat, de már gyűjti az ellenzék a 200 ezer aláírást a népszavazáshoz

Szerdán rajtolt el az ellenzéki pártok közös aláírásgyűjtő kampánya, melynek célja, hogy szilveszterig 200 ezer érvényes aláírás begyűjtését követően még legyen lehetőség népszavazási kérdéseket csatolni az országgyűlési választási szavazólapok mellé, hasonlóan ahhoz, ahogy a kormány tervezi az ún. gyermekvédelmi népszavazással.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint fantasztikus látni, hogy milyen lelkesedéssel állnak sorba, hogy nemet mondjanak a keleti diktatúrákra, és igent a nyugati jólétre.

Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője elmondta, hogy egymás kezéből vették ki a tollat az aláírók Gödöllőn, mert nagyon érzékenyen érinti őket, hogy három hónap alatt nem lehet munkát találni, de a gyerekeknek akkor is kell enni adni.

Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, amíg valaki aláír, olyan elszántság látszik az arcán, amivel egyetlen hatalom sem szállhat szembe soha. Nagyon jó ezt látni! - tette hozzá.

Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja, országgyűlési képviselőjelölt szerint az előválasztás világosan megmutatta, hogy van igény a demokráciára Magyarországon, az emberek nem akarják Orbán Viktorra bízni az ország jövőjét.

Az MSZP által támogatott Vajda Zoltán képviselőjelölt, XVI. kerületi önkormányzati képviselő elmondta, hogy az Örs vezér téren folyamatosan jönnek aláírni. Az emberek inkább várnak 10 percet, mint újabb 4 évet! - fogalmazott.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési frakciójának vezetője azt tapasztalta, hogy sokan vannak, akik leváltanák a hatalom embereit. Szerinte ez a népszavazás az első lépés a kormányváltás felé.

Bana Tibor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőjelöltje az aktivisták áldozatos munkáját hangsúlyozta. Úgy látja, az ő segítségükkel tudják a legkisebb településekre is eljuttatni az íveket.