Nagy feladat, de már gyűjti az ellenzék a 200 ezer aláírást a népszavazáshoz

Nagy feladat, de már gyűjti az ellenzék a 200 ezer aláírást a népszavazáshoz

Szerdán rajtolt el az ellenzéki pártok közös aláírásgyűjtő kampánya, melynek célja, hogy szilveszterig 200 ezer érvényes aláírás begyűjtését követően még legyen lehetőség népszavazási kérdéseket csatolni az országgyűlési választási szavazólapok mellé, hasonlóan ahhoz, ahogy a kormány tervezi az ún. gyermekvédelmi népszavazással. A kormány négy olyan propagandakérdést fog feltenni, mely gyermekvédelemnek álcázva igyekszik morális támogatást kicsikarni maga részére a választóktól, azonban a vitatott kérdések azért is súlytalanok, mert attól függetlenül is életszerűtlenek vagy egyenesen törvényekbe ütköznek, hogy elítélik-e az emberek egy népszavazáson, vagy sem.

Az ellenzék ugyanakkor két gyakorlati kérdést szeretne feltenni: a kínai kommunista vezetés elitegyeteme, a Fudan megvétózásáról szeretne szavazni azért, hogy helyette a fiatalok lakhatását segítő Diákváros épüljön meg, valamint az álláskeresési járadékot három hónapról kilencre emelnék meg.

Az ellenzéki pártok csütörtöki, közös sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes azt mondta, a demokratikus ellenzék folytatja munkáját, az előválasztás pedig az év legjelentősebb politikai eseménye volt. A szocialista politikus szerint az ellenzéki pártok egy állami gépezetet meghazudtoló infrastruktúrát építettek fel az előválasztásra, mely megmutatta azt is, hogy a társadalomban igény van a demokráciára ahelyett, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) további lépéseket tegyen egy nyílt diktatúra irányába.

Az ellenzék kormányzóképes, és valós alternatívája a NER-nek

- szögezte le Kunhalmi.

Hozzátette: az ellenzéki pártok örömmel fogadták a Magyar Kétfarkú Kutya Párt csatlakozását az aláírásgyűjtéshez, valamint azt is, hogy civilek és szakszervezetek is jelezték támogatásukat.

A momentumos Hajnal Miklós arról beszélt, a Fudan-ügy valójában arról szól, hogy gyermekeink jövőjét eladjuk-e a Kínai Kommunista Pártnak és elfogadjuk-e azt, hogy a Diákváros helyett szinte teljes egészében a Fudan egyetem épüljön meg.

Az LMP-s Csárdi Antal szerint a diákok lakhatását és megélhetését kell prioritásként kezelni, a Diákváros pedig nem csak Budapestnek, hanem az egész országnak is fontos projekt a lakhatási krízis enyhítése érdekében.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel úgy vélte, a Jobbik által hosszú évek óta szorgalmazott állami bérlakásépítési programhoz hasonlóan a Diákváros is rendkívül fontos ügy, de nem lehet elmenni amellett sem, hogy Európa legkegyetlenebb kormánya elengedte azok kezét, akik elvesztették munkájukat vagy akiknek csökkent a bérük. Eközben - jegyezte meg - a kormány az oligarchákat szünet nélkül segíti, és akkor is őket támogatta, amikor más európai országok azon versengek egymással, ki hogyan tudja átvállalni a bajba került emberek fizetésének akár 80 százalékát.

Z. Kárpát Dániel szerint a Fidesz mikroszkopikus programot dolgozott ki, cserben hagyta az embereket és a multik érdekei mellé állt, miközben keleti nagyhatalmaknak köteleződött el a nyugatbarát fiatalok kárára.

A DK részéről Varju László hangsúlyozta: más világban él az a fideszes politikus, aki szerint néhány hét alatt bárki új munkahelyet tud találni, valójában a kiszolgáltatott csoportok számára nem elegendő 90 nap sem, így nem meglepő, ha sokan inkább elhagyják az országot. A politikus szerint az orbáni taktika az emberek elüldözésére alapul, ezért is támogatják, hogy a választók népszavazáson fejthessék ki véleményüket az álláskeresési járadék idejének meghosszabbításáról.

A párbeszédes Tordai Bence egy boldogabb, zöldebb és igazságosabb Magyarország megteremtésről beszélt, hozzátéve, az ellenzék szeretné kivezetni hazánkat a szociális- és lakhatási válságból, a népszavazással pedig megmutatják, hogy őket valóban létező társadalmi problémák érdeklik, azokra keresnek megoldásokat, ellenben Orbán Viktorékkal, akik óvodásokat akarnak nemváltó műtétektől megóvni.

A képviselők mindenkit arra kértek, támogassák az aláírásgyűjtést, hogy még karácsony előtt összegyűljön a szükséges, 200 ezres mennyiség.

Amennyiben ez sikerül, az április elejére várható országgyűlési választások napján ez a két csokor népszavazási kérdés egyaránt papírra kerülhet:

Ellenzék:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Kormány:

  1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozások nélkül mutassanak be?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?