Több mint kétszeresére drágult a virsli 2010 óta

Több mint kétszeresére drágult a virsli 2010 óta

A fizetésemelésekben és a különböző prémiumokban az a jó, hogy ha az ember nem érti az infláció forgalmát és a boltban sem figyel oda a pénzére, nyugodtan élhet abban az illúzióban, hogy fel/előre/tovább/egyenesen és ehhez hasonló irányokba halad az ország egy szebb jövő felé.

Ilyenkor tud arcul csapni a spájzból előkerülő régi szórólap vagy egy olyan kimutatás, ami a fogyasztói árak növekedéséről árulkodik: hiába keresünk többet, ha az élet is drágább lett.

A KSH adatai alapján most az MTI tett közzé egy diagramot arról, hogy az egyik legfontosabb szilveszteri élelmiszer, a virsli ára mekkorát nőtt (szilveszterre esik az éves virslifogyasztás ötöde).

virsli

Az adatokból jól látható, hogy míg 2010-ben átlagosan 1010 forintba került egy kiló virsli, addig ma 2120 forintot kell ugyanazért fizetnünk, ráadásul a drágulás az elmúlt években gyorsult fel. Magyarul: ha csak a virsliből indulunk ki, még akkor sem élünk jobban 2010-hez képest, ha azóta több mint kétszeresére nőtt a fizetésünk. Akinek pedig nem nőtt ennyit a bére, egyértelműen szegényebben él, mint egy évtizede – legalábbis ha nagyon szereti a virslit.