Orbán Viktor 9 évre nevezte ki az Országos Atomenergia Hivatal vezetőjét

Kádár Andrea
Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár beszédet mond az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjában Felsőzsolca határában épülő naperőmű ünnepélyes alapkőletételén 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Vajda János

Kilenc évre, azaz 2030 végéig ismét Kádár Andrea Beatrixot nevezték ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnökévé - derült ki egy, a Magyar Közlönyben frissen, hétfő este kihirdetett miniszterelnöki határozatból. Az Orbán Viktor által jegyzett határozat január 1-től érvényes.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban már közölte, hogy az OAH kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervként működne tovább "a függetlenségének megerősítése érdekében". Ezért a hivatal vezetőjének a kormányfő már tavaly szeptember 29-től Kádárt nevezte ki, akinek személyéről a kormány érvelése szerint szakmai alapon döntöttek és ez garantálja az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét. 

Orbán által kinevezett vezetővel erősítené az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét a kormány

Az Országos Atomenergia Hivatal a függetlenségének megerősítése érdekében jövő januártól kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervként működne tovább. Az átalakulás egy már működő és nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellnek megfelelően történne, amely a lehető legnagyobb személyi és szervezeti függetlenséget biztosítja a hivatal számára, garantálva egy erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését - ismerteti az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.