Gyöngyösi: Orbán Oroszország irányába akarja hazánkat kivezetni az Unióból és a Nyugati szövetségekből

Gyöngyösi: Orbán Oroszország irányába akarja hazánkat kivezetni az Unióból és a Nyugati szövetségekből

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, európai parlamenti képviselője "Szijjártó valljon színt! Kinek az érdekeit szolgálják valójában?" címmel tartott csütörtök délutáni online sajtótájékoztatójában felidézte, tavaly év végén, egész pontosan december 15-én két roppant aggasztó dokumentum látott napvilágot, amit Oroszország küldött a NATO-nak és az Amerikai Egyesült Államoknak. Ezekből kiderült, hogy a Putyin vezette ország alapvetően felosztja Európát különböző érdekszférákra, a volt szocialista tagköztársaságokra, valamint volt szocialista országokra, így Kelet-Közép-Európát is nyíltan az orosz érdekszférába sorolta.

Gyöngyösi szerint egyelőre még mindenki várja a Nyugat válaszát, azonban úgy tűnik, Orbán Viktornak és Szijjártó Péternek már van válasza,

a jobbikos politikus éppen ezért tudni szeretné, hogy az orbáni külpolitika hová sorolja, illetve hová vezeti Magyarországot.

A magyar néppárt EP-képviselője ezzel körülbelül egy időben Moszkvában járt a magyar külügyér és orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól átvette a “Barátságért” kitüntetést.

Ezt a díjat az oroszok azoknak adják, akik orosz szempontból elősegítik az orosz-magyar kapcsolatokat

- hangsúlyozta.

Gyöngyösi Márton: Kazahsztán - visszatérés az orosz érdekszférába?

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Jelenleg még nehéz pontos képet alkotni arról, hogy mi húzódhat meg az egyre inkább elmérgesedő kazahsztáni tüntetések hátterében.

Az ellenzéki párt képviselője emlékeztetett, a kampányidőszak közepén, februárban ismét hazánkba látogat Vlagyimir Putyin, ami több mint szimbolikus gesztus. 

"Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor Oroszország irányába akarja Magyarországot kivezetni az Európai Unióból és a Nyugati szövetségekből"

- mondta Gyöngyösi Márton, hozzátéve, hogy az áprilisi oszággyűlési választáson arról is dönteni fogunk, hogy hazánk Kelet vagy Nyugat felé tartson-e.

A Jobbik EP-képviselője egyúttal felszólította Szijjártó Péter, hogy valljon színt, Oroszország érdekei szerint akarja-e alakítani Magyarország külpolitikáját, vagy pedig Magyarországot - ahogy ezer éve Szent István óta - a Nyugathoz, az európai civilizáció részeként az EU és a NATO tagjaként képzeli-e el.

Kifejtette, az Egységben Magyarországért azt ígéri, hogy hazánkat az unió megbecsült tagjává teszik, illetve a nyugati szövetség rendszerén belül tartják majd.