Lejár az idő, és még 30+20 ezer aláírásra van az ellenzék az áprilisi népszavazástól

Lejár az idő, és még 30+20 ezer aláírásra van az ellenzék az áprilisi népszavazástól

Az ellenzék a máskor alkalmazott gyakorlat szerint most is tíz százalékos aláírástöbblettel számol – árulta el az Alfahírnek Karácsony Gergely főpolgármester. Az Egységben Magyarországért nevű összellenzéki tömörülés pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az áprilisra tervezett népszavazás kapcsán

jelenleg 170 ezer aláírásnál tartanak a pártok a szükséges 200 ezerből.

Ugyanakkor a választási iroda utólagos ellenőrzései során óhatatlanul is akadhatnak szabálytalan aláírások, amiket kihúznak, ezért szükséges több aláírást gyűjteni annál, mint a hivatalos minimum.

Az aláírásgyűjtést december 15-én kezdhették el az ellenzékiek, ami a lehető legnagyobb kihívást jelentette a karácsonyi ünnepek és az újévi készülődések miatt.

Arra, hogy meddig szükséges összegyűjteni a 200 ezer aláírást (plusz a biztonsági többletet) az áprilisi lebonyolítás érdekében, nincs konkrét dátum, de alapvetően ezen a héten már szerencsés lett volna teljesíteni a számot.

Nagyjából az a hüvelykujj-szabály, hogy legalább 10 százalékkal többet kell gyűjteni ahhoz, hogy az aláírások érvényesek tudjanak lenni, nagyjából ennyi rontás vagy kibogozhatatlan aláírás szokott lenni az íveken, tehát azzal készülünk, hogy legalább 10 százalékos rátartással szeretnénk leadni az aláírásokat

- mondta lapunknak a főpolgármester, aki más újságírói kérdések során elmondta, jövő héten szeretnék leadni az összegyűlt aláírásokat, azonban így már

lényegében a Fidesz demokráciatesztjén múlik, hogy a kérdések beérik-e az április 3-i választásokat.

Ismert, az április 3-i országgyűlési választáson nem csupán az egységes ellenzéki pártok, tehát az Egységben Magyarországért jelöltjei és a kormánypártok között dől el az újabb négyéves parlamenti ciklus sorsa és Orbán Viktor miniszterelnök mandátuma, hanem fideszes részről gyermekvédelminek álcázott, szimpátiakeltő célzattal született propagandakérdések is szerepelni fognak a lapokon. Ehhez szeretne az ellenzék újabb kérdéseket csatolni.

Az egyik kérdés azt célozza meg, hogy ne a kínai kommunista állam elitegyeteme, a Fudan épüljön meg Budapesten magyar adófizetői pénzből a helyszínre tervezett Diákváros helyett, ami a vidéki magyar fiataloknak teremtett volna olcsó lakhatást.

A másik kérdés pedig azt szolgálja, hogy 90 nap helyett 270 napig tartson az álláskeresési járadék (értsd: munkanélküli segély), mert felmérések szerint ennél jóval több ideig tart egy átlag embernek, hogy állása elveszítése után új helyet találjon magának.

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?