25 éves rekordot döntött a brit infláció

25 éves rekordot döntött a brit infláció

A várakozásokat is meghaladó rekordütemre gyorsult decemberben az éves infláció Nagy-Britanniában, az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban - közölte az MTI.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói infláció (CPI) a múlt hónapban 5,4 százalék volt a novemberben mért 5,1 százalék, az októberi 4,2 százalék és a szeptemberi 3,1 százalék után.

Az ONS kiemeli:

a decemberi volt a legmagasabb tizenkét havi inflációs ütem azóta, hogy az éves infláció rendszeres mérése a jelenlegi módszerekkel 1997 januárjában megkezdődött.

A statisztikai hivatal szerint a modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb 1992 májusában volt a tavaly decemberinél gyorsabb az éves brit infláció: abban a hónapban 7,1 százalékkal emelkedett tizenkét havi összevetésben a fogyasztói árindex.

Az előrejelzési konszenzus 5,2 százalékos éves inflációt valószínűsített decemberre. A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.