Putyin elismerte a két szakadár állam függetlenségét

Putyin elismerte a két szakadár állam függetlenségét

Vlagyimir Putyin elismeri a szakadár ukrán köztársaságok függetlenségét - közölte a Kreml. A Euronews tudósítása szerint Putyin már közölte a francia és német vezetőkkel, hogy alá kívánja írni a donyecki és luhanszki területeket független államként elismerő rendeletet.

Bevonultak az orosz katonák Kelet-Ukrajnába

Ahogy korábban írtuk, a délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" szuverenitásának haladéktalan elismerését jelentette be hétfő esti videoüzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az elnök felhatalmazta az orosz fegyveres erőket, hogy a két "népköztársaság" területén biztosítsák a "békefenntartást" a Moszkva által újonnan függetlennek elismert területeken.

A nemzetbiztonsági tanács ülésén nem sokkal korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról tájékoztatta Putyint, hogy Ukrajna komoly erőket vont össze a Donyec-medencei szakadár régiók mentén, és lehetséges, hogy erővel próbálja visszafoglalni ezeket a területeket Sojgu szerint az ukrán kormánycsapatok fokozzák a szakadár luhanszki és donyecki "népköztársaságok" tüzérségi támadását.

Sojgu ezenfelül a luhanszki és donyecki szakadár területek elismerését sürgette: ennek előzménye, hogy a két kelet-ukrajnai - az önhatalmúlag kikiáltott donyecki, illetve luhanszki - szakadár "népköztársaság" függetlenségük elismerésére és katonai együttműködésre kérte az orosz elnököt. Az egyeztetett felhívást az orosz televízióban ismertette a két szakadár vezető, Denisz Pusilin és Leonyid Paszicsnik.

A francia elnök összehívta a védelmi tanácsot

Emmanuel Macron francia államfő összehívta hétfő estére a nemzeti biztonsági és védelmi tanács ülését az Ukrajna és Oroszország közötti helyzet megvitatására - jelentette be a francia elnöki hivatal.

A testület általában a kormányülés előtt szokott összeülni a védelmi és biztonsági kérdések megtárgyalására az illetékes tárcavezetők és a kérdésben illetékes állami tisztviselők részvételével.

Az Elysée-palota azt is jelezte, hogy miután Moszkva elismerni készül az ukrajnai szakadár területeket, a köztársasági elnök ismét egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint két alkalommal Olaf Scholz német kancellárral és az uniós vezetők közül Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Ursula Von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}