Jeszenszky Géza: nagyon szégyelltem volna magam magyarként, ha Orbán végül nem ítéli el az orosz agressziót

Jeszenszky Géza: nagyon szégyelltem volna magam magyarként, ha Orbán végül nem ítéli el az orosz agressziót

Jeszenszky Géza sem számított a tegnapi orosz támadásra Ukrajna ellen, ugyanakkor abban sem volt biztos az Antall-kormány külügyminisztere, hogy Oroszország csak blöffölne, hiszen hatalmas, támadásra alkalmas erőket vonultattak fel a határon. Erről tegnap beszélt az N1TV Napi Téma című műsorában.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/2yks2ob6-8Q.jpg?itok=ffawVb33","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=2yks2ob6-8Q&t=1017s","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Az okokkal kapcsolatban a történész hangsúlyozta, Vlagyimir Putyin úgy érezhette, a nyugat meggyengült, belső megosztottság és olyan jelenségek is tapasztalhatóak a nyugati országokban, amik számunkra is aggasztóak. Másrészt - fogalmazott -

a Kínával való barátságuk miatt is gondolhatták úgy az oroszok, hogy meg lehet kockáztatni az Ukrajna elleni támadást.

Jeszenszky Géza kiemelte, Kínát veszélyesebb ellenfélnek tartják nyugaton. 

Arra a felvetésre, miszerint Putyin állítása szerint nem akarja elfoglalni Ukrajnát, az egykori diplomata úgy felelt, lehet, hogy tényleg így van, de semmiféle okunk sincs, hogy ezt tényleg elhiggyük.

"A mai orosz politikában nem lehet hinni"

- jelentette ki. 

Szerinte az orwelli újbeszél része, amikor békefenntartókat küldünk tankokkal, rakétákkal, repülőkkel. Moszkva célja megdönteni a kijevi ukrán kormányt, ha lehet, anélkül, hogy eljussanak kijevig katonákkal - mondta.

"Tizenhat éves kortól vitték el a fiatal fiúkat" - egy kárpátaljai magyar a háborúról

Telefonos interjút készítettünk a kárpátaljai Batáron élő fiatal magyar édesanyával, Hauptman Kittivel, aki lapunknak elmesélte, van egy kétéves kislányuk a férjével, aki viszont jelenleg Magyarországon tartózkodik, mivel itt dolgozik, így ők teljesen magukra vannak utalva.

Ukrajna esetleges NATO-tagságával kapcsolatban arról beszélt, hogy bár a nyugat nem mondta ki, de rövidtávon ezt egyáltalán nem vállalnák be, ugyanakkor szerinte Moszkvának semmi oka nincs félni a NATO-tól, a Szovjetuniót sem támadták meg, és Oroszországot sem fogják - magyarázta az N1TV-nek. 

Ürügynek nevezte, hogy az orosz elnök Ukrajnában a biztonsági fenyegetést akarta elhárítani; Putyin nem titkolja, helyre akarja állítani az egykori Szovjetuniót, aminek a szétesését ő tragédiának tekinti - hangsúlyozta.  

Jeszenszky Géza felidézte, a NATO-n belül Orbán Viktor volt az utolsó, aki kimondta, hogy elítéli az orosz agressziót. 

Teljesen felkészületlenül érte a magyar kormányt az orosz támadás, Orbán még egy hete sem tartotta kockázatnak Ukrajna lerohanását

Teljesen felkészületlenül érte a magyar kormányt és személyesen Orbán Viktor miniszterelnököt az orosz támadás Ukrajna ellen, teljes tanácstalanság uralkodott a kabinetben a kialakult helyzet miatt. A zavarodottságot jól szemlélteti, hogy Orbán csak csütörtök délelőtt fél 11-re hívta össze a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba, Szijjártó Péter külügyminisztert pedig Bahreinben érte a támadás híre, onnan csak annyit tudott üzenni, hogy Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik.

Nagyon szégyelltem volna magam magyarként, ha utolsóként, vagy egyáltalán nem ítélte volna el a támadást, de nem siette el ezt a kijelentést - fogalmazott, hozzátéve, nem Orbán Viktoron múlik, lesz-e konfliktus Ukrajna és Oroszország között. Orbán azért sem lehet sikeres közvetítő, mert nincs jó viszonyban mindkét féllel.

A korábbi külügyminiszter annyiban azért árnyalta a képet, hogy Ukrajna valóban megsértette a magyar-ukrán szerződést a magyar iskolák felszámolásával.

"Egy jobb Ukrajnát szeretnék látni",

a több nemzetiséggel megfelelően bánó Ukrajnát - fogalmazott, ugyanakkor szerinte ahhoz hogy a kárpátaljai magyarok is biztonságban éljenek, egy független Ukrajnára van szükség.