Nyugati hírszerzés: Putyin betegesen fél a Covidtól

Nyugati hírszerzés: Putyin betegesen fél a Covidtól

A nyugati hírszerzés úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyisége drámaian megváltozott az elmúlt öt évben, és a 69 éves orosz vezető egyre növekvő és nyilvánvaló paranoiát mutat.

A Guardian szerint a jellembeli változás markáns, titkosszolgálati források szerint rejtély övezi, hogy mi lehet az oka – felmerült magyarázatként a rák, a Parkinson-kór, a demencia kezdete vagy a szteroidok más állapotok kezelésére történő alkalmazása is.

"Komoly bizonyíték van arra, hogy Putyin aggódik az egészsége miatt, azaz, hogy nyilvánvalóan aggódik a koronavírus miatt" - mondta egy titkosszolgálati forrás, arra hivatkozva, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy távol üljön olyan külföldi vezetőktől, mint például Emmanual Macron francia elnök, vagy valamilyen olyan személyek, mint Szergej Sojgu védelmi miniszter.

Hszi Csin-ping kínai elnökkel csak a múlt hónapban találkozott, miután mindkét oldalon kidolgozott óvintézkedéseket tettek a koronavírussal kapcsolatban.

"Oroszország lefedettsége elég jó mind emberi, mind hírszerzési szempontból" - tette hozzá egy nyugati forrás. „De van egy szürke folt, amikor Putyin személyes egészségéről van szó. Amit tudunk, az az, hogy az elmúlt öt évben észrevehető változás történt a döntéshozatalában”.

A Putyin hosszú távú egészségi állapotával kapcsolatos találgatások széles körben elterjedtek a nyugati hírszerző ügynökségek orosz szakértői között.

Hasonló állításokról számolt be a Mail on Sunday a hétvégén, de végül nincs szilárd bizonyíték a keringő elméletek alátámasztására. Putyin vélhetően három Covid-oltást kapott. Egy nyugati forrás azt mondta, hogy felvette a Pfizer vakcinát, bár tavaly júniusban maga az elnök közölte, hogy orosz Szputnyik-oltást kapott.

(Guardian)

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}