Kijev szerint a nemzetközi közösség nem tartana legitimnek egy népszavazást Luhanszk Oroszországhoz csatlakozásáról

Luhanszk
Wikipedia

Az ukrán külügyminisztérium szerint a nemzetközi közösség nem ismerné el az eredményét egy olyan népszavazásnak, amelyet az úgynevezett „Luhanszki Népköztársaságban” tartanának a területnek az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról – jelentette ki vasárnap Oleh Nyikolenko, a tárca szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak.

„Oroszország nem hagy fel az Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának aláásására irányuló kísérletekkel. Bármilyen álnépszavazás az ideiglenesen megszállt területeken jogilag semmis, és nincs jogi következménye. A világon egyetlen ország sem ismeri el államunk nemzetközileg elismert határainak erőszakos megváltoztatását. Oroszország még erőteljesebb választ fog kapni a nemzetközi közösségtől, ami felgyorsítja zuhanását a globális elszigeteltség szakadékába” – hangoztatta a szóvivő.

Leonyid Paszecsnyik, a Moszkva által támogatott, önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai „Luhanszki Népköztársaság” vezetője a szakadár terület hírportálja szerint vasárnap jelentette ki, hogy hamarosan népszavazást tarthatnak a régió Oroszországhoz való csatlakozásról. Leonyid Kalasnyikov, az Állami Dumának (parlamenti alsóháznak) a Független Államok Közössége ügyeivel, az eurázsiai integrációval és a határon túli oroszokkal való kapcsolattartással foglalkozó bizottságának vezetője ugyanakkor – reagálva Paszecsnyik kijelentésére – úgy vélekedett, hogy ennek még nem jött el az ideje.

Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy az orosz politikai vezetés, elsősorban Vlagyimir Putyin elnök el akarja érni, hogy Ukrajna ismerje el a donyecki és a luhanszki szakadár „népköztársaságok” függetlenségét.

Oroszország februárban ismerte el függetlennek a két Donyec-medencei „népköztársaságot”, nem sokkal később általa békefenntartónak nevezett műveletet rendelt el a térségben, majd rá pár napra megindította a teljes körű háborút Ukrajna ellen.

A napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt ígérte, hogy Ukrajnában népszavazás útján hozzák majd meg a végső döntést minden kompromisszumról, amelyet az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokon elérnek, beleértve a biztonsági garanciák és az ideiglenesen megszállt területek státusának kérdését.

(MTI)