Terrorcselekménnyel fenyegetett, de kóros elmeállapota miatt felfüggesztett szabadságvesztést kapott

Terrorcselekménnyel fenyegetett, de kóros elmeállapota miatt felfüggesztett szabadságvesztést kapott

Terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott egy korábban kamionsofőrként dolgozó férfit kedden első fokon a Szegedi Törvényszék. A kormányablak ügyintézőjét megfenyegető 42 éves férfi számára a törvényszék előírta, hogy pszichiátriai szakorvosi vizsgálaton vegyen részt, és kerülnie kell a sértettel való érintkezést.

A vádlottat egy szabálysértés miatt tavaly február 28-áig eltiltották a járművezetés valamennyi kategóriájától. Nem egészen két héttel az eltiltás lejárta előtt a teherautót vezető férfit Szolnokon megállította a rendőrség, és kiderült, hogy nincs érvényes jogosítványa.

A vádlott az eltiltás lejártát követő napon megjelent a mórahalmi kormányablakban, hogy új jogosítványt igényeljen. A szakügyintéző azonban közölte vele, hogy mivel újabb szabálysértése miatt három hónapra ismét bevonták a vezetői engedélyét, erre nincs lehetőség. A férfi erre feldúltan távozott a hivatalból.

Ezután az egyik közösségi oldalon az általa kezelt - megfogalmazása szerint "Hitler után szabadon" elnevezett - Zsolt Adolf profilon azt írta egy bejegyzésben, hogy kéri a jogosítványát, mert ellenkező esetben "meg kell szurkálnia valakit". Nehezményezte, hogy a jogosítványát nem adják vissza, és nevén nevezve megfenyegette az ügyintézőnőt, hogy költözzön el a városból, mert nincs biztonságban.

A fenyegetés - ismerősökön keresztül - eljutott az ügyintézőhöz, és az benne és a kormányhivatal dolgozóiban is félelmet keltett. A vádlott március 3-án meg is jelent a járási hivatalban, de nem engedték be, értesítették a rendőrséget.

A férfi a szakértői vélemény szerint paranoid személyiségzavarban szenved, kóros elmeállapota közepes fokban korlátozta beszámítási képességét. A vádlottat korábban a mórahalmi polgármesterrel szembeni zaklatás miatt elmarasztalta a bíróság, és súlyos testi sértés miatt egy másik eljárás is folyik ellene.

Gaudi Tibor bíró az indoklásban kifejtette: a bíróság elsősorban a vádlott kóros elmeállapota miatt látta elegendőnek a büntetési tétel alsó határának megfelelő időtartamú, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség terrorcselekmény kísérletének megállapítása és a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett.

(MTI nyomán)

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}