Orbán szerint lesz dolga a jogászoknak az ellenzékkel a választások után, és jön a gazdasági válság is

Orbán szerint lesz dolga a jogászoknak az ellenzékkel a választások után, és jön a gazdasági válság is

Orbán Viktor nem egy győzedelmes hadvezér benyomását keltette a ma reggeli rádiós interjúja alatt. Stílszerűen, még az életről is levette az embert, az meg csak a hab a tortán, hogy 2018. március 15. után ismét megfenyegette a politikai ellenzékét.

Tudták?! Az oroszok bármikor szétlőhetik hazánkat

Egészen döbbenetes, de Orbán Viktor végső soron attól fél, hogy Vlagyimir Putyin, évtizedes jó barátja és szövetségese egyszer csak „szétlövi” az országot.

Az interjú elején ugyanis Volodimir Zelenszkijjel foglalkoztak, és azzal, mi az oka annak, hogy az ukrán elnök nemzetközi fórumokon rendszeresen kritizálja az Orbán-kormány oroszbarátságát.

„Megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, hiszen bajban van a hazája”

- magyarázta Orbán Viktor, hozzátéve: mivel Oroszország erősebb, mint Ukrajna, ezért Zelenszkij azt reméli, hogy úgy tud kijönni a helyzetéből, ha másokat is bevon a háborúba – vélekedett.

A magyar miniszterelnök megismételte, ez nem a mi háborúnk, itt mindent elveszíthetünk, és azzal nem segítünk Ukrajnán, ha szétlövetjük az országot

utalt arra a félelmére Orbán Viktor, hogyha esetleg közvetlenül segíti Ukrajnát, akkor megjelennek Budapesten is az orosz harckocsik (megint).

Egyébiránt rögzítette, elítélik az orosz támadást.

Orbán megfeledkezett arról, hogy Szijjártó Péter vett egy kikötőt Triesztben

Ezután az oroszokkal szembeni energetikai kitettségünkről esett szó, többek között felidézte, hogy hasonló helyzetben van Németország, Ausztria, Bulgária és Szerbia is – nem rendelkezünk alternatív szállítási kapacitással.

„Nem mi döntöttünk el, hogy ne legyen tengerünk”

- révedt a múltba Orbán Viktor, majd elmondta, hogy nincs kikötőnk, miközben Szijjártó Péter tavaly vett egy kikötőt Triesztben. Mindenesetre úgy látja, ha a csövön jön gáz és olaj, akkor lesz, ha nem jön, akkor nem lesz. Most már úgy látja, nem jó megoldás felvenni még egy pulóvert.

Szerinte belénk könnyebb rúgni, így például, amikor Zelenszkij Magyarországot mondta, akkor azt Németországra kell érteni. Ugyanakkor mégis megígérte: „Magyarország ki fog tartani a saját álláspontja mellett”, szerinte gond baloldallal van, kormányváltás esetén megindulnak a fegyverszállítmányok Ukrajnába, és elzárják a gázcsapokat is (tudjuk, ebben az esetben Orbán Viktor orosz barátja „szétlövi” az országot - aszerk.)

Válságban – valahogy megúszni

Arra a kérdésre, hogy mekkora válsággal néz szembe Európa, Orbán Viktor közölte: „jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk”, amely mélyebbre nyúlik mint a háború következményei, idesorolta a technológiai átállást a fosszilis energiákról. A háborúra Európa szankciókkal válaszolt, ”aminek mi nem örültünk”, és ez a szankció még meg lökte a válság felé Európát. Az energiaválságot gazdasági válság követi néhány hónapon belül, amit

„ki kell cseleznünk”,

tompítani kell az új kormánynak a hatásokat, hogy „valahogy megússzuk a dolgot”. Orbán Viktor úgy látja, az orosz-ukrán háború miatt kérdésessé válhat a globális gabonaellátás, ez élelmiszerválságot robbanthat ki, elsősorban Afrikában, de

olyasmi is megtörténhet, hogy hazánkban alapvető élelmiszerekből hiány lehet.

Ugyanakkor azt mondta, nem tervez megszorítást – de megoldásokról sem beszélt, csak a szokásos szlogent ismételte, ha munka van, minden van.

"Erkölcsi, jogi, politikai elégtételt fogunk venni a választások után"

Emlékeznek még?

Orbán Viktor 2018. március 15-én a fenti mondattal üzent az ellenzéknek. Most is valami hasonló történt. Ugyanis úgy ítélték meg a Kossuth rádió stúdiójában, hogy választási csalás történt az ellenzék mozgósító SMS-einek kiküldésekor.

Ez egy súlyos ügy, 30 éve látom a választásokat, de ilyen csalást még nem láttam. Ez nem stikli, emberek százezreinek szerzik meg az adatait, ki rendelkezik az információkkal, kivitték külföldre? - magyarázta Orbán Viktor, majd figyelmeztetett:

„lesz a jogászoknak bőségesen dolguk a választások után (…), ezt az utolsó szögig ki kell vizsgálni”

Az EBESZ megfigyelőket majd egy hadsereghez hasonlította, mert szerinte amennyien itt vannak, „ennyi katonával meg lehet nyerni egy háborút” - tette hozzá (vö.: ha nem azt csinálja, ami Putyinnak tetszik, az oroszok „szétlövik az országot” - a szerk.)