Parragh szerint megkerülhetetlen a gazdaságpolitikai beavatkozás – de nem pesszimista

Parragh szerint megkerülhetetlen a gazdaságpolitikai beavatkozás – de nem pesszimista

Parragh László szerint a magyar gazdaság olyan helyzetben van, hogy Európában hazánk kezelheti legeredményesebben a válságos helyzetet – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. A kamarai vezető – a megszorítás kifejezést mindvégig gondosan kerülve – ugyanakkor azt is elismerte:

Olyan nehézségekkel kell szembenézni, amiket nem gondoltunk volna. A szomszédos országban háború dúl, mindenhol magas az infláció, emelkednek a nyersanyagárak, drágulnak az élelmiszerek, elszálltak az energia költségei, nehéz stabilizálni a forint árfolyamát, miközben megroppantak az exportpiacok.

– sorolta a kormányközeli lapnak a gazdaságra leselkedő problémákat Parragh, aki Magyarország eredményességére vonatkozó állítását egyrészt azzal indokolta, hogy „hamarosan megalakul egy kiszámítható, stabil felhatalmazással rendelkező, működőképes kormány”. Másrészt magyarázata szerint magas a magyar foglalkoztatottság, a beruházási ráta uniós szinten a legmagasabb, ami miatt jelentős a befektetői bizalom. A válságkezelést illetően viszont elmondta:

Nehéz lesz a feladat, de szerintem elviselhető következményekkel jár majd. 

Parragh szerint ehhez együttműködés kell a Pénzügyminisztérium és a jegybank között, és szükség van a kohéziós erőre. Hozzátette, a világos kommunikáció nagyon fontos a választópolgárok és a nemzetközi partnerek felé is. Emellett minden feltételt adottnak lát, amelyre lehet építeni a következő időszakban.

Az MKIK elnöke szerint nem lehet egyenlőségjelet tenni 2010 és a jelen viszonyok közé, szavai szerint rettenetes pénzügyi teher volt akkor az országon.

Most sem egyszerű, itt van még a koronavírus, és átrendeződés megy végbe a világgazdaságban, zajlanak a pozícióváltások. Mit lehet most tenni? Nem vitás, hogy megkerülhetetlen a gazdaságpolitikai beavatkozás. A költségvetés stabil, ugyanakkor pénzbőség nincs, fegyelmezett pénzügyi politikára van szükség, és azon kell dolgozni, hogy fennmaradjon a növekedés

– fogalmazott Parragh László, aki arról is szólt, hogy a kamarának is vannak és lesznek javaslatai, a szervezet folyamatosan egyeztet ezek ügyében a kormánnyal. Végül derűlátóan megjegyezte:

Nem egyszerű, de nem vagyok pesszimista.

Zsiday Viktor: akár a GDP 5 százalékát elérő „speciális gazdasági műveletre" is szükség lehet

Megszorításokról terjesztenek rémhíreket libernyák közgazdászok, de mindenkit megnyugtathatok: ilyesmire nem fog sor kerülni Magyarországon, hiszen a NER-ben nincs megszorítás. Amire szükség van, az csupán egy speciális gazdasági művelet (специальная экономическая операция), amely kissé helyrebillenti a költségvetést...

A minap beszámoltunk arról, hogy Zsiday Viktor szakértő számításai szerint, ha minden marad az eddigi formájában, akár a GDP 5 százalékát elérő „speciális gazdasági műveletre” is szükség lehet.