Mariupol teljes evakuálását szorgalmazza a város polgármestere

Mariupol teljes evakuálását szorgalmazza a város polgármestere

Vadim Bojcsenko újabb felhívásában arra szólított fel, hogy Mariupol teljes kiürítésére van szükség – adta hírül a BBC.

"Csak egy dologra van szükségünk: a lakosság teljes evakuálására. Körülbelül 100 ezer ember maradt Mariupolban"

– fogalmazott a polgármester a Reuters szerint.

A dél-ukrajnai várost – orosz hírek szerint – csütörtökön elfoglalták az orosz erők, Vlagyimir Putyin elnök pedig aznap leállította az Azovsztal acélmű addig tervezett ostromát, és blokádot rendelt el. Az acélgyárat ezért bekerítették, hogy „a légy se tudjon ki- és bejutni”. A híradások alapján Putyin azt is kijelentette, hogy Oroszország garanciát vállal arra, hogy szavatolja a létesítményt elhagyók életét, és hogy emberségesen bánnak velük fegyverletétel esetén. Az ostrom megindításának Putyin általi lemondását megelőzően Szergej Sojgu védelmi miniszter arról beszélt, hogy szerinte a gyár birtokbavételéhez még három-négy napra lesz szükség.

Elfoglalták Mariupolt az orosz védelmi miniszter szerint

Elfoglalták a dél-ukrajnai Mariupolt, ahol a „helyzet nyugodt" az orosz védelmi miniszter bejelentése szerint. Szergej Sojgu közölte, hogy több mint 142 ezer civilt kimenekítettek, csaknem 1500 ukrán katona feladta magát, és több mint kétezren tovább védi az Azovsztal acélipari gyárat...

Mariupol lakossága mintegy két hónapon keresztül súlyos légicsapásokat és nélkülözést szenvedett el, mivel Oroszország megszakította az élelmiszer-, víz- és energiaellátást.