Egy év alatt közel harmadával drágultak a budapesti albérletek, vidéken is kúsznak fölfelé az árak

Egy év alatt közel harmadával drágultak a budapesti albérletek, vidéken is kúsznak fölfelé az árak

Budapesten 175 ezer forintra, vagyis 35 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt az átlagos lakásbérleti díj. A megyeszékhelyekben sem jobb a helyzet, ahol az áremelkedés 10-30 százalék közöttre tehető, írja a hvg.hu, az ingatlan.com friss összeállítására hivatkozva.

Az ország nyugati felében 120-135 ezer forintos, míg keleten 100-120 ezer forintos az átlagos havi bérleti díj. A Rentingo.com összesítése sem mutat sokkal jobb képet: az információik szerint Budapesten 165 ezer forintos az átlagos albérletár, ami 15,4 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A bérletidíj-emelkedés egyfelől a kínálat nagy visszaesésével magyarázható (a tavaly májusi 20 ezer piacon lévő lakáshoz képest jelenleg 10 ezer érhető el), ugyanis az albérletkeresők az elmúlt időszakban már lecsaptak a legolcsóbb ajánlatokra. De a kamatemelkedés is betett a piacnak, így kevesebben vásárolnak majd lakáshitelből ingatlant, ami a lakásdrágulás ütemét visszafoghatja, emiatt viszont elbizonytalanodhatnak a befektetési céllal vásárlók. A fővárosban a 2015 tavaszához mért 8,77 százalékos hozam a lakáskiadások esetében most 4,75 százalékon áll, a megyeszékhelyeken átlagosan 5,22 százalék a bérbeadásból várható bruttó hozam, ami hét évvel ezelőtt közel 9 százalék volt.