Mindössze 414 ezer forint az átlagos háztartási jövedelem - és már ez is rekordnak számít

forint, pénz, albérlet
Illusztráció
Harmati András/Alfahír

Javult a magyarok jövedelmi helyzete az idei első negyedévben a járvány legsúlyosabb időszakához képest, a kedvezőbb összkép ellenére azért sokan vannak, akik még hátrányban vannak, derül ki a K&H biztos jövő index - negyedéves rendszerességgel készülő – reprezentatív felméréséből.

A hvg.hu szemléje szerint a kutatásból kiderül, az átlagos háztartási jövedelem 414 ezer forintot tett ki az idei első negyedévben, ez a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg, a válaszadók szubjektív anyagi biztonságérzete ennek ellenére csak most kezd felzárkózni a 2018-2020 között mért értékekhez. Az érintettek 31 százaléka érzi kifejezetten biztonságosnak az anyagi helyzetét, 17 százalékuk viszont kimondottan pesszimista véleményt mondott.

A felmérés arról is szól, hogy a koronavírus-járvány kitörése (2020 márciusa) óta a válaszadók 42 százalékának nem változtak a jövedelmi viszonyai. Ezzel szemben 18 százalékuk javulásról számolt be. Számszerűsítve átlagosan havi 59 ezer forinttal nőtt a jövedelme azoknak, akik pozitív változásról számoltak be.

A megkérdezettek 39 százalékánál ugyanakkor negatív változás történt a járvány kitörése óta, ők havonta 85 ezer forintos mínuszról számoltak be. A kedvezőtlen változásról beszámolók aránya azonban csökkent a korábbi negyedévekhez viszonyítva, 2020 közepétől 2021 második negyedévéig ugyanis a válaszadók 42-52 százalékának jövedelme volt alacsonyabb a pandémia előtti helyzethez képest.