Távozik Jákli Gergely Eximbank-vezér, megvan, ki váltja a vezérigazgatói székben

Távozik Jákli Gergely Eximbank-vezér, megvan, ki váltja a vezérigazgatói székben

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 2022. június 1-jétől Kisgergely Kornélt nevezte ki a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatójának – közölte az Exim szerdán az MTI-vel.

Az új vezérigazgató jelentős banki és gazdaságpolitikai felsővezetői tapasztalatokkal rendelkezik, többek között a Magyar Fejlesztési Bank főigazgatói feladatait látta el

– írják a közleményben.

Méltatták, hogy Jákli Gergely, a távozó vezérigazgató érdemben tovább erősítette a bank szerepét az exportfinanszírozás támogatásában, továbbá vezetésével a bank kritikus fontosságú pénzügyi segítséget nyújtott a magyar vállalatoknak a pandémia idején.

Az új kormány kialakításánál döntöttek úgy, hogy az Exim Bank elkerül a Szijjártó Péter vezette Külügyminisztériumtól, és mostantól az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszterhez, azaz Nagy Márton hoz tartozik majd.

Mint megírtuk, az Országgyűlés Gazdasági bizottságában Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterjelölti meghallgatása után Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, igen hajmeresztő állítások hangzottak el, mivel a valóságtól teljesen elrugaszkodottak voltak a Nagy által bemutatott tervek. Ráadásul Z. Kárpát hiába kérdezte a devizahitelesek és hitel károsultak helyzetéről, nem kapott érdemi választ.

Z. Kárpát szerint a valóságtól teljesen elrugaszkodott a kormány gazdaságról szóló tervezete

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője nemrégiben az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén vett részt, amelyen Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter-jelöltet hallgatták meg a tagok. Az ülésről itt írtunk: A jelenlegi körülmények között nemcsak önálló gazdaságpolitikára, hanem önellátó gazdaságra is szüksége van az országnak, ez a fenntartható felzárkózás alapja - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén szerdán Budapesten, ahol a képviselők többsége támogatta a jelölt miniszteri kinevezését.