Z. Kárpát szerint a valóságtól teljesen elrugaszkodott a kormány gazdaságról szóló tervezete

Z. Kárpát Dániel
Béli Balázs / Alfahír

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője nemrégiben az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén vett részt, amelyen Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter-jelöltet hallgatták meg a tagok. Az ülésről itt írtunk:

Nagy Márton: a fenntartható felzárkózáshoz önellátó gazdaság szükséges

A jelenlegi körülmények között nemcsak önálló gazdaságpolitikára, hanem önellátó gazdaságra is szüksége van az országnak, ez a fenntartható felzárkózás alapja - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén szerdán Budapesten, ahol a képviselők többsége támogatta a jelölt miniszteri kinevezését.

A jobbikos politikus friss videójában arról beszélt, igen hajmeresztő állítások hangzottak el, ugyanis Nagy Márton pozitív tervezetének része, hogy 2030-ra Magyarország elérje az EU fejlettségi szintjének 100 százalékát. Kifejtette, ez a mondás abba a kormányzati narratívába illik, minthogy félmillió forint felett van az átlagkereset hazánkban, vagy ahogy korábban mondták, nyugodtan nyithatunk cukrászdát Bécsben.

Z. Kárpát szerint

látható, hogy a valóságtól teljesen elrugaszkodott az a tervezet, vízió, amit elénk tártak.

A magyar néppárt képviselője még inkább megdöbbent, amikor a devizahitelesek és hitel károsultak helyzetéről kérdezte a miniszter-jelöltet. Nagy ugyanis jól tudta, hogy az ellenzéki politikus nem a most felvett devizahitelekről kérdezte őt, hanem azon tíz- és százezrekről, akik korábban devizahitelesek voltak, de most az átváltott, indokolatlan terhekkel tarkított forinthitelüket nyögik, vagy éppen a végrehajtók áldozatai. A miniszter-jelölt ezzel szemben elegánsan elintézte az egészet annyival, hogy "devizahitelezés márpedig nincs Magyarországon".

Z. Kárpát Dániel szerint látható, hogy a hitelkárosultak helyzetük rendezését illető megoldásokra nem számíthatnak az Orbán-kormánytól.

Arról is beszélt,

a forint brutális gyengülése minden magyar állampolgárt negatívan érint, ami egyfajta különadóként drágít mindenféle terméket.

Ezzel kapcsolatban is kérdést tett fel, hogyan kívánja a leendő magyar kormány rendezni, legalább közvetett módon szabályozni az árfolyamot, azonban Nagy Márton szerint a forint árfolyama éppen ott van, ahol lennie kell, hiszen a piac szabályozza mindezt, így nincs tennivaló ezen a területen.

A Jobbik országgyűlési képviselője felidézte, ennek némileg ellentmond az, hogy néhány héttel ezelőtt éppen a Magyar Nemzeti Bank avatkozott be, amikor lezuhant a forint árfolyama, hogy legalább lassítsák a zuhanást.

"Mi azt várnánk el egy tisztességesen működő kormánytól, hogy írjon olyan, a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt, hogy legyen igenis árfolyamcél, legalább annyi, hogy a hasonló, lassú, folyamatos, tudatos gyengítés ne legyen opció Magyarországon, és ne büntessék ezzel a gyermeket nevelőket, családosokat!"

- fogalmazott. Z. Kárpát, hozzátéve, hogy a következő hetekben és hónapokban ezen káros kormányzati intézkedésekkel szemben egy a családokat védő pajzsot fognak kidolgozni, így számtalan javaslatuk erről fog szólni.