Varga Mihály devizakötvények kibocsátásáról számolt be 3 milliárd dollár és 750 millió euró értékben

Varga Mihály devizakötvények kibocsátásáról számolt be 3 milliárd dollár és 750 millió euró értékben

Magyarország sikeresen bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon, a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban

- jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtök reggel a Facebook-oldalán. A fideszes politikus csak későbbre ígért részleteket, így csak nemrég jelent meg egy rövid videója, amelyben közölte,

a magyar állam 3 milliárd dollár és 750 millió euró értékben bocsátott ki kötvényeket.

Ez átszámítva körülbelül 1107,7 milliárd és 296,6 milliárd forintot jelent mai árfolyamon.

Varga Mihály szavai szerint a kötvények iránti kétszeres kereslet azt mutatja, hogy Magyarország a bizonytalan nemzetközi környezetben is képes önállóan a piacról finanszírozni magát. Hozzátette, a most bevont forrásokat az ország stabilitásának megőrzésére, előtörlesztésre, és a pénzügyi tartalékok növelésére fordítják.

Ismertetése szerint a mostani kibocsátás nem érinti a költségvetési hiány mértékét, "tartjuk a 4,9 százalékos hiánycélt és folytatjuk az államadósság csökkentését" - jelentette ki, egyúttal megjegyezve, hogy "2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság arányát 60 százalékról 30 százalékra, a devizaadósság arányát 50 százalékról 25 százalék alá javítottuk". Más gazdasági adatról viszont nem tett említést.

A kötvénykibocsátás azonban a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezzel tovább növelte az adósságát a magyar állam.

1258 milliárd forint értékben vett ma fel államadósságot az Orbán-kormány

Egészen döbbenetes, de a magyar állam minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását vitte ma végbe, mai árfolyamon 1258 milliárd forint értékben. A 10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el...

7, 9 és 12 éves lejáratú devizakötvényeket bocsátottak ki

Később az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön az MTI-vel közölte,

Magyarország 3 milliárd dollár értékben 7 és 12 éves lejáratú, 750 millió euró értékben pedig 9 éves lejáratú devizakötvényt bocsátott ki szerdán a nemzetközi piacon.

Ismertetésük szerint az 1,75 milliárd dollár összegű, 7 éves futamidejű 5,25 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 5,46 százalék lett, a felár 240 bázispont a 7 éves amerikai államkötvény hozama felett. Az 1,25 milliárd dollár összegű, 12 éves futamidejű évi 5,5 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 5,829 százalék, a felár 280 bázispont a 2032-ben lejáró amerikai amerikai államkötvény hozama felett.

A dollárban denominált kötvényekkel párhuzamosan az Államadósság Kezelő Központ egy 750 millió euró összegű, 9 éves futamidejű 4,25 százalékos fix kamatot fizető sorozatot is kibocsátott, amelynek hozama 4,503 százalék, a felár 250 bázispont lett a 9 éves euró midswap hozam felett. A változékony piaci környezet ellenére a kötvények iránt közel kétszeres volt a befektetői érdeklődés. Mind a dollárkötvényeket, mind az eurókötvényt az eredeti árindikációnál 0,15 százalékponttal szűkebben sikerült árazni - írták.

A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra és részben a jelenleg zajló, 2022. június 7-én meghirdetett, 2023-ban és 2024-ben lejáró dollárkötvényekre vonatkozó visszavásárlási tender elszámolására fogja felhasználni - tájékoztatott az ÁKK.