Kormányinfó: Gulyás szerint az ellenzék miatt nem lesz béremelés a humánszférában

Kormányinfó: Gulyás szerint az ellenzék miatt nem lesz béremelés a humánszférában

"Kevés reménykedésre okot adó körülmény van."

Gulyás Gergely a kormányinfó elején kijelentette, hogy a szerinte külföld és a háború miatt magas az infláció, de a kormány mindent megtesz ellene. 

Kevés reménykedésre okot adó körülmény van, ha azt nézzük, hogy az orosz-ukrán háború hogyan áll, és milyen gazdasági hatásai lesznek ennek. Akik a legközelebb vannak a háborús térséghez, ott a legmagasabb az infláció

- érvelt a miniszter.

Gulyás Gergely ezután megismételte Orbán Viktor korábbi bejelentését, hogy maradnak az árstopok október végéig. 

Azt, hogy majd utána mi lesz, pár héttel a határidő előtt döntik el

- tette hozzá.

Az Uniós bírálatokról Gulyás Gergely közölte, a kormány szerint nem sérti a versenyt a szabályozás amely a magyar rendszámú autóknak kedvez.

Ezután elmondta, hogy a magyar kormány azért sem támogatja a globális minimumadót, mert Európa szerinte magára maradhat egy magasabb adóval.

Európa megint előre rohan ha az őszi, félidős amerikai választáson a mostani felméréseknek megfelelően a republikánusok szerzik meg a többséget a törvényhozás alsó- és felsőházában is, akkor ők ebből kihátrálhatnak, az EU pedig magára maradhatna egy magasabb adóval.

A köztévé arról kérdezte Gulyás Gergelyt, vizsgálja-e a kormány, hogy a Ryanair mellett a K&H és a lízingcégek miért hárítják tovább a különadót a fogyasztókra? A Ryanairrel kapcsolatban megnézik, hogy más országokban hogyan lép a légitársaság és lehet-e utólag emelni az árakon (a hvg.hu szerint a jegyvásárlás  általános szerződési feltételeiben, a válasz erre igen).

A miniszter ezután a légitársaság kommunikációját beszélt és úgy fogalmazott,

aki így kommunikál, az vélhetően az utasokkal is így kommunikál, ezért azt javasolja, hogy ahol van lehetőség, az válasszon más légitársaságot.

Aki teheti, ne Ryanairrel utazzon

- jelentette ki.

Két napja zártkörű állománygyűlésen jelentette be Pintér Sándor, hogy béremelés helyett elvonások lesznek a humánszférában. Gulyás Gergely ezt - nem meglepő módon - az ellenzékre fogta. Kijelentette,

nem volt szó arról, hogy nem lesznek plusz források a humánszféra béremeléseire, mint ahogy az a sajtóban megjelent, de a béremelésekre például a helyreállítási alapból lenne pénz, ezért az ellenzék ne tegyen meg mindent, hogy ne jöjjön meg ez az összeg.

Brüsszelben mindent megtesznek a magyar ellenzéki pártok, hogy a tanárok és az orvosok ne kaphassanak fizetésemelést EU-pénzekből

- mondta hozzá Gulyás Gergely azzal kiegészítve, hogy hazai forrásból a háború és az infláció miatt nem biztosítható a béremelés.

Később már azt is mondta, hogy szerinte nem hangzott el az elvonás kifejezés.

Béremelés helyett elvonásokról beszélt Pintér Sándor

A Népszava értesülése szerint Orbán Viktor és Gulyás Gergely kíséretében Pintér Sándor zártkörű eligazítást tartott, ahol az oktatást és az egészségügyet is felügyelő belügyminiszter azzal állt elő, hogy béremelés helyett lehet örülni, ha a humánszférában nem lesz elvonás az idén A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett zártkörű miniszteri tájékoztatón csaknem félezren hallgathatták meg az egyes területek államtitkárainak bemutatkozását, valamint Pintér Sándor belügyminisztert.

A miniszter ezután álhírnek nevezte a kormányhivatalokat is érintő leépítést.

Később viszont már úgy fogalmazott, hogy a központi államigazgatásban nem lesz leépítés, most megvizsgálják, hogy az állami cégeknél lehet-e „áramvonalasítani”.

Gulyás Gergely jelezte, támogatja, hogy egy napon legyen az EP- és az önkormányzati választás, amiről korábban Kocsis Máté beszélt. Gulyás szerint érthetetlen az ellenzéknek az a véleménye, hogy így nehezebb lesz majd kampányolni, mivel az önkormányzati választáson a jelöltek együtt indulhatnak, míg az EP választáson külön.

Legalább kevesebbet kell költeniük kampányra

- tette hozzá.

A közvetlen főpolgármester, illetve polgármester-választásról szóló felvetések kapcsán megismételte, hogy jelenleg(!) nincs az asztalon ilyen javaslat.

Gulyás Gergely közölte, a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal és egyesével fognak majd dönteni, hogy mennyi támogatást kapnak az önkormányzatok a megszüntetett rezsicsökkentés után.

Egy kis önkormányzatnál nagyobb eséllyel adnak majd támogatást, mint egy nagy adóerejű településnél

- mondta a miniszter.

A katás adózókat érintő kérdésre, Gulyás Gergely elmondta, végleges döntés még nincs, de a kormány terve az, hogy havi 1,5 millió forintos határig lehessen katázni, változtatni 2023. január 1-jétől fognak.

A kormány szándéka szerint ellentételezés nélkül vennék állami tulajdonba a főváros három frekventált közterét. Gulyás Gergely elmondása szerint meglátják, mit szól ehhez az Alkotmánybíróság.

Lenyúlja a kormány a frekventált belvárosi köztereket

Ellentételezés nélkül a Fővárosi Önkormányzattól állami tulajdonba vennék augusztustól a budapesti Podmaniczky, Vörösmarty és Széchenyi tereket egy készülő törvényjavaslat szerint. A HVG úgy tudja, ezután mindhármat megkapná a fideszes vezetésű V. kerület, méghozzá Rogán Antal volt polgármester tárcájának javaslatára. Az „einstand" azonban jogsértő lehet, mivel a Pénzügyminisztérium szerint „alkotmányossági aggályok merülhetnek fel".

Gulyás Szerint van annyi tartalék, hogy nem lesz üzemanyaghiány.

Teljesen kizárni nem lehet, az is lehet, hogy a tartalékhoz hozzá kell nyúlni, de amíg az ellátási láncokon érkezik az üzemanyag, nem kell hiánytól tartani

- közölte a miniszter.

A miniszterelnök fizetésemelését Gulyás Gergely azzal indokolta, hogy Orbán Viktor fizetése szerinte még mindig alacsonyabb más országok kormányfőihez képest.

Arra a kérdésre, hogy Horn Gyuláról nevezne el egy közterületet a 13. kerület Gulyás Gergely közölte, a kormánynak nincs ezzel kapcsolatban álláspontja.

Horn 1990 előtti szerepvállalása mindennel ellentétes, amit egy demokratikus országról gondolunk, de azzal önmagában nincs probléma, hogy egy 1990 után demokratikusan megválasztott miniszterelnökről sétányt nevezzenek el

- mondta a miniszter.

Ukrajna EU-tagságát érintő kérdésre Gulyás Gergely elmondta, egyelőre tagjelölti státuszról van szó, amit a kormány az elsők közt támogatott.

A kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) érintő rezsicsökkentéséről ma jelenik meg a kormányrendelet.

A kisebb cégek maradhatnak benne, a határ 4606 kW áram évente, 1489 köbméter a földgáznál

- tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint nincs szó arról, hogy NATO-katonák hazánkban állomásoznak.

Hadgyakorlat és együttműködés lehet és a keleti határt is a NATO-s és a magyar katonák közösen védik.

A ma kezdődő vizes vb Gulyás szerint óriási reklám az országnak és Budapestnek, a turizmusnak is jól fog jönni. A miniszter úgy számol, hogy az előző vizes vb nyereséges volt, ha nem számoljuk bele a Duna Aréna árát.

Ezután a sztrájkot tervező pedagógusoknak üzent amikor azt mondta, 

a polgári elégedetlenség, az egy fogalmilag jogellenes kategória. Szerintünk az a jó, hogy akik a gyerekeket tanítják, betartják a törvényeket.