Béremelés helyett elvonásokról beszélt Pintér Sándor

Béremelés helyett elvonásokról beszélt Pintér Sándor

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett zártkörű miniszteri tájékoztatón csaknem félezren hallgathatták meg az egyes területek államtitkárainak bemutatkozását, valamint Pintér Sándor belügyminisztert.

A Népszava értesülése szerint Orbán Viktor és Gulyás Gergely kíséretében Pintér Sándor zártkörű eligazítást tartott, ahol az oktatást és az egészségügyet is felügyelő belügyminiszter azzal állt elő, hogy

béremelés helyett lehet örülni, ha a humánszférában nem lesz elvonás az idén

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett zártkörű miniszteri tájékoztatón csaknem félezren hallgathatták meg az egyes területek államtitkárainak bemutatkozását, valamint Pintér Sándor belügyminisztert. A napilap úgy tudja, a rendezvény elején külön is figyelmeztették a hallgatóságot, hogy tilos hangfelvételt készíteni és fotózni.

A tájékoztatón csak az egészségügyi ágazatot körülbelül hatvanan képviselték, köztük az ágazati háttérintézmények vezetői, az országos intézetek, valamint a centrum kórházak főigazgatói, továbbá a három szakmai – az orvosi, a szakdolgozói- és a gyógyszerészi – kamara elnökei. Az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek képviselői is meghívást kaptak. A tárcához tartozó egyéb területek – így a közigazgatás, a rendészet, az önkormányzatok, a köznevelés, valamint a gondoskodáspolitika (korábban szociális terület) – középvezetői is jelen voltak.

A rendezvény az államtitkárok bemutatkozásával kezdődött, sokak számára most vált ismertté, hogy a Fülöp Attila által vezetett, és eddig szociális ügyekért felelős államtitkárság neve gondoskodáspolitikaira változott.

Pintér Sándor belügyminiszter főként arról beszélt, hogy a ciklus alatt milyen feladatokat akar megoldani. Nagyjából ugyanazokat a problémaköröket említette meg újra, mint amelyekről a kinevezése előtti parlamenti bizottsági meghallgatáson is szót ejtett.

Pintér elmondása szerint pontosan tudja, hogy a hozzá tartozó területek mindegyikének vannak megoldásra szoruló bérproblémái, ám ezek orvoslásáról szerinte akkor érdemes majd beszélni, ha már kiderült, van-e mit szétosztani. A Népszava forrása szerint

gazdaságélénkítésre, honvédelemre még csak-csak lehet némi forrás, ám a humánszférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás. A csaknem öt órás rendezvény alatt az uniós források esetleges érkezéséről egyetlen szó sem esett. Az viszont elhangzott, hogy az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan.

A miniszter jelezte, folytatódik az egészségügyi intézmények választások előtt kezdődő centralizációja, egy másik résztvevő ellenben már nem hallotta ezt a mondatot.

Pintér Sándor bejelentette, hogy továbbra is készül az orvosok pontos megszámlálásra (ez több mint egy évtizede nem sikerül az egészségügyi kormányzatnak), az ügyeleti rendszer átalakítására, a mesterséges intelligencia szélesebb körű alkalmazására a diagnosztikában. Továbbá készül az alapellátási praxisok számának ésszerűsítésére is.

Az évek óta betöltetlen praxisok problémáját, egyebek mellett a praxishatárok módosításával, illetve ahol lehet, ott a körzetek összevonásával oldanák meg. Van olyan terv is, miszerint a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének. Pintér Sándor igyekezett megnyugtatni a hallgatóságát afelől is, hogy

nincs szó arról, hogy a háziorvosok is a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá kerülnének.

Pintér Sándor előadása után Orbán Viktor kért egy kis szünetet. A kormányfő a lap szerint - egyebek mellett a következő négy-tíz év Magyarország mozgásterét meghatározó kül- és belpolitikai körülményeket ismertette.