Még mindig a rasszista nevén, de már Szerbiában is megjelent a majomhimlő

majomhimlő
Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ, a CDC által 2022. május 21-én közreadott, 1997-ben készített kép egy majomhimlővel fertőzött beteg kézfejéről a Kongói Demokratikus Köztársaságban.
MTI/AP/CDC

Szerbiában is azonosították a majomhimlő első fertőzöttjét - közölte pénteken a Batut szerbiai közegészségügyi intézet. Az MTI szerint a fertőzés gyanúját pénteken erősítette meg az illetékes laboratórium. A körülményeket kivizsgálták, a szükséges intézkedéseket megtették, a fertőzött karanténba került - olvasható a közleményben.

A fertőzött személyére, kezelésének helyszínére vonatkozóan nem tett közzé információt a közegészségügyi intézet, arra kérte viszont az embereket, hogy tartsák be a szükséges óvintézkedéseket és az egészségügyi intézmények előírásait.

Az országos közegészségügyi intézet még májusban tette közzé a majomhimlő felbukkanása esetén alkalmazandó intézkedésekről szóló rendeleteket, amelyek a többi között a fertőzöttek kötelező elszigeteléséről, kórházi kezeléséről szólnak.

Emlékezetes, de a majomhimlő stigmatizáló és rasszista felhangja miatt átnevezni készül a betegséget a WHO, ezt a szervezet elnöke, Tedros Adhanom Ghebreyesus jelentette be a napokban.