Van, amikor nem menthető a kormánymű (x)

Van, amikor nem menthető a kormánymű (x)

A kormánymű meghibásodása esetén ideális esetben felújítással meg lehet úszni a dolgot. Ez nem tart túlságosan sokáig, és meglehetősen pénztárcabarát megoldás is egyben.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a kormánymű felújítása nem jöhet szóba. Még akkor sem, ha olyan profi csapatot választasz, mint a Szervokormány javítás csapata. Ők ugyanis komoly tapasztalattal rendelkeznek, ám van, hogy nekik is nemet kell mondaniuk.

Milyen esetekben nem menthető egy kormánymű?

Ha valaki balesetet szenved az autójával, buszával vagy kamionjával, akkor bizony lesznek olyan alkatrészek, amiket nemhogy nem lehet, nem is szabad megmenteni, ha megsérülnek. Az egyik ilyen a kormánymű.

Amennyiben a jármű ezen részét mechanikai sérülés éri, például egy karambol következtében deformálódik, akkor nem szabad rajta felújítást végezni. Sajnos ez egy nagyon érzékeny pontja az autónak. Kockáztatni nem szabad, hiszen a kormányzás alapvető feltétele a biztonságos közlekedésnek.

Ezért ha a kormányművet bármilyen sérülés éri, akkor csak annak a cseréje jöhet szóba. Ha sok tízezer kilométert vezettél már, akkor biztosan láttál vagy tapasztaltál olyan esetet, amikor egy hirtelen kormánymozdulattal lehetett elkerülni egy balesetet. Ha a kormánymű nem reagálna vészhelyzetben, az beláthatatlan következményekkel járhatna.

Nem szabad bízni abban, aki mégis vállalja a javítást

Szakszervizben sérült kormányművet biztosan nem fognak javítani. Ha mégis hallanál arról, hogy valahol vállalják ezt a kockázatos műveletet, akkor a lehető legjobb, amit tehetsz, ha messziről elkerülöd azt a szervizt. Ha kanyarodás közben csak egy fogasléc megszorul, akkor komoly baleset lehet a következménye.

Ezt érdemes tenni

Ha kiderül a diagnosztika során, hogy a kormányművet mechanikai sérülés érte, akkor újra kell cserélni. Ha spórolni szeretnél, akkor választhatsz gyári felújítottat.

Ez minőségileg meg fog egyezni az új gyárival, viszont lehet, hogy csak fele annyi pénzt kell érte kifizetned, mintha vadonatújat vennél. Persze ha megengedheted magadnak, akkor vásárolhatsz újat is, ám nem kell mindenáron nagyobb költségbe verned magad, mint ami feltétlenül indokolt a jármű biztonságos működéséhez.

A felújított kormányműre is van garancia

Sokan ódzkodnak a felújított kormányműtől, mert nem tudják, hogy arra éppen úgy vonatkozik egy év szavatosság, mint egy gyári új alkatrészre. Annak érdekében, hogy garanciális hiba esetén legyen kihez fordulni, jól teszed, ha megőrzöd a felújításról kapott számlát.

Azok, akik számla nélkül vállalják a munka elvégzését, egyáltalán nem biztos, hogy segíteni fognak, mégha tegyük fel fél év múlva jelentkezel náluk a problémáddal. Néha jobban jár az ember, ha egy kicsit többet fizet a valódi szakértelemmel elvégzett munkáért, ráadásul a számla birtokában a szavatosság miatt sem kell aggódni.