Már érzik a bajt: Brüsszelhez fordul az agrárminiszter a példátlan aszály miatt

Már érzik a bajt: Brüsszelhez fordul az agrárminiszter a példátlan aszály miatt

Nagy István tárcája az Európai Bizottságtól azt kéri, soron kívül oldják fel az időbeli kaszálási korlátozásokat.

Az aszályhelyzet miatt az Európai Bizottsághoz fordul az Agrárminisztérium az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevők érdekében - közölte Nagy István agrárminiszter a tárca hétfői közleménye szerint.

Az MTI azt írja, a miniszter felhívta a figyelmet, hogy a hazánkat sújtó rendkívüli aszályhelyzet miatt a növénytermesztők mellett az állattartók is súlyos károkat szenvednek el. A takarmány előállításhoz szükséges terméshozamok ugyanis messze a normális mennyiség alatt maradnak. Az agrártárca minden lehetséges eszközzel küzd ebben a nehéz helyzetben annak érdekében, hogy csökkenjenek a mezőgazdasággal foglalkozó gazdaságok veszteségei - tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte,

a küzdelem egyik lépéseként hazánk soron kívüli engedélyt kért az Európai Bizottságtól az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) érintett gyepterületekhez kapcsolódó időbeli kaszálási korlátozások feloldására.

Nagy István abban bízik, hogy a Bizottság felméri a helyzet valódi súlyát, és az állatok ellátása érdekében lehetőséget ad az időbeli korlátozások mérséklésére. A tervezett intézkedéssel - amennyiben azt a Bizottság jóváhagyja - enyhíthetünk a gazdálkodók gondjain annak ellenére, hogy az aszállyal érintett területekről már csak csökkent értékű takarmány nyerhető ki - fűzte hozzá a miniszter.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a magyar agrárium és élelmiszerellátás biztonságának fenntartása nemzetstratégiai jelentőségű ügy, hiszen az önellátás képessége a társadalmi stabilitás fontos pillére. A mezőgazdaság szereplői kitartó és elkötelezett munkájukkal erős és válságálló ágazatot tudhatnak magukénak, melynek működtetésében a továbbiakban is számíthatnak a kormány támogatására - hangsúlyozta Nagy István.

Kegyetlen szárazság sújtja az alföldi területeket, 400 milliárd forint veszett kárba

A szántóföldi terméseket tekintve voltaképpen kettészakadt az ország: a Dunántúlon közepes vagy jó a termés, miközben az Alföldet borzalmas aszály sújtja - vezette fel a hazai mezőgazdaság rendkívüli állapotáról beszámoló cikkét a Portfolio.hu. Hiába vetettek be a korábbinál nagyobb területeket, a gazdák idén jóval kevesebb összterméssel számolnak: az árpa esetében 10 százalékkal, a búzából pedig szintén érezhetően alacsonyabb termésszám várható.

Mindeközben brutális szárazság lett úrrá az Alföldön, mostanra ugyanis 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre. Ráadásul a súlyos aszály következtében a búza és az árpa is jóval kevesebb termést hozott. Az érdekképviseletek sem vázoltak fel túl kedvező képet az idei évre az agráriumban.