Zelenszkij szerint Kínának nem szabad Oroszországot támogatnia a háborúban

Volodimir Zelenszkij
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 21-én.
MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán ausztrál egyetemistákkal beszélgetve kijelentette, hogy Kínának nem szabad segítenie Oroszországot a hazája ellen vívott háborúban, de legalábbis semlegesnek kellene maradnia - írja az MTI.

Az ukrán elnök a canberrai nemzeti egyetem online fórumán 21 ausztrál egyetemistával beszélgetett tolmács segítségével. Egy hallgató azon kérdésére, mi a véleménye a háborúval kapcsolatos kínai álláspontról, azt mondta, 

"Kínának csatlakoznia kellene azon országokhoz, amelyek elítélik az Ukrajna elleni orosz agressziót".

"Kína jelenleg egyensúlyoz, és tényleg semleges, ami - őszinte leszek - jobb, mintha csatlakozna Oroszországhoz, mert számunkra az a fontos, hogy Kína ne segítse Oroszországot" 

- fejtette ki az ukrán elnök, aki nem örül a jelenlegi semleges kínai álláspontnak. 

Zelenszkij továbbá megköszönte az ausztrál kormánynak, hogy a NATO-tagországokat leszámítva tőlük kapta eddig Ukrajna a legtöbb segítséget a világ országai közül.

A fórumról beszámoló AP hírügynökség kiemeli, hogy Kína eddig tartózkodott attól, hogy bírálja Oroszországot vagy inváziónak nevezze az Ukrajna elleni orosz támadást, továbbá elítéli a szerinte az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi szankciós politikát, és azzal vádolja a nyugatot, hogy provokálja Moszkvát.

A hírügynökség kitér arra is, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök korábban kétélű kardhoz hasonlította a szankciókat, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a nemzetközi közösségnek komoly gondokat fog okozni, ha átpolitizálja és fegyverként használja a gazdasági trendeket és pénzügyi folyamatokat.