Kémkedés gyanújával vettek őrizetbe egy orosz újságírónőt a koszovói határon

Daria Aszlamova
Daria Aszlamova
Twitter

Kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz újságírót a koszovói határon - jelentette be helyi idő szerint szombaton a koszovói belügyminiszter.

Xhelal Sevcla közleményben tájékoztatott, hogy Daria Aszlamova újságíróról "több országban bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg és hírszerzés számára végez kémtevékenységet".

A tárcavezető több fotót is közzétett az újságírónőről, és az egyiken látni, ahogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel átkarolják egymást egy közös kép erejéig.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap később Aszlamovára hivatkozva azt közölte, hogy az alkalmazásukban álló újságíró azóta kiszabadult, és jelenleg a szerbiai Raska városában tartózkodik.

Aszlamova és a lap nem tértek ki a hatóságok által említett kémkedés gyanújára - jegyezte meg az MTI.

A múlt héten ismét fellángolt a feszültség Koszovó és Szerbia között. Moszkva a héten támogatásáról biztosította Belgrádot a koszovói konfliktusban, amely azt követően lángolt fel, hogy a koszovói kormány szombaton bejelentette: augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, valamint a szerb rendszámtáblájukat is le kell cserélniük a belépésnél ideiglenes koszovói táblára.

A hétvégén a határövezetben kialakult szembenállást követően Pristina amerikai felhívásra úgy döntött, hogy egy hónappal elhalasztja az intézkedés bevezetését.

Koszovó lakosságának mintegy 90 százaléka albán, míg körülbelül öt százaléka szerb nemzetiségű. Koszovó az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan elítélte Ukrajna orosz invázióját és szankciókat is vezetett be Oroszország ellen.