15 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Felső-Tiszán

PET Kupa
Összegyűjtött műanyaghulladék a Tiszai PET Kupa megnyitóján.
MTI/Balázs Attila

Rekordmennyiségű, több mint 15 tonna szemetet gyűjtöttek össze a 10. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa résztvevői. A Természetfilm.hu Egyesület szervezésében 2880 zsák hulladékot gyűjtöttek össze a csapatok a megszokottnál hosszabb versenyen a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 kilométeres szakaszán.

A versenyzők hat napon át gyűjtötték a hulladékot. Nem telt el úgy nap, hogy a "petkalózok" legalább egytonnányi hulladékot ne szedtek volna ki a folyó árteréből, de Tokajtól Tiszaladányig, a 14 kilométeres távon napi rekordot állítottak fel, csaknem öt tonna összegyűjtött hulladékkal

- írta közleményében a Természetfilm.hu Egyesület.

A csapatok már a vízen előre szelektálták a begyűjtött hulladék nagyobb részét. A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot a tavalyi címvédő, a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, 540 zsákkal.

Ez a csapat szinte kétszer annyi hulladékot szedett össze, mint a legjobb csapatok, amellyel saját rekordjukat is jócskán túlszárnyalták. A Siemens Energy az egy főre vetített hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyult, ezzel megszerezte a legszorgalmasabb legénységnek járó Tisza Hőse díjat is.

(MTI)