NATO-főtitkár: a tárgyalásos rendezéshez még több fegyvert kell adni Ukrajnának

ukrajna, ukrán katonák
Ukrán katonák pihennek a donyecki régióban tartott hadgyakorlat közben 2022. augusztus 22-én.
Fotó: MTI/AP/David Goldman

Sürgősen tovább kell növelni Ukrajna katonai támogatását ahhoz, hogy az orosz támadás alatt álló ország tárgyalások útján és szuverén nemzetként kerüljön ki a háborúból - mondta a NATO főtitkára egy szerdai német lapinterjúban.

Jens Stoltenberg a Die Welt című lapban közölt interjúban az Ukrajna elleni orosz támadás elindítása - február 24. - óta eltelt fél év tapasztalatait értékelve kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "nagy stratégiai hibát" követett el és "kudarcot vallott".

Az orosz államfő arra számított, hogy néhány nap alatt megszerzi az ellenőrzést a szomszédos ország felett, ehelyett viszont az erőket felőrlő, felmorzsoló harc, "a logisztika és az akaraterő küzdelme" alakult ki, amelyben "hihetetlen" mennyiségben fogy a hadianyag, például a tüzérségi lövedék - fejtette ki a NATO főtitkára.

Ferenc pápa: bűnözők, akik a háborúval és a fegyverkereskedelemmel gazdagodnak

Békét sürgetett Ukrajna és Oroszország között Ferenc pápa, aki a konfliktus kezdetétől számított hatodik hónap végén őrültségnek nevezte a háborút a Vatikánban tartott általános meghallgatáson szerdán. Az audiencia végén Ferenc pápa az ukrajnai háború befejeződéséért imádkozott. Hat hónap telt el a háború kezdete óta. Gondoljunk Ukrajnára és Oroszországra.

Vlagyimir Putyin hatalmas erőforrásokat összpontosít a háborúra, az ukránokban pedig megvan az akarat az önvédelemre. A védekezéshez azonban eszközökre is szükség van, "és mi rendelkezünk ezekkel az eszközökkel" - mutatott rá Jens Stoltenberg.

Hozzátette:

"arra kérem a NATO-szövetségeseket, hogy az eddiginél erőteljesebben és gyorsabban támogassák Ukrajnát fegyverekkel".

Aláhúzta, hogy a NATO nem vesz részt a konfliktusban, de segít Ukrajnának, hogy érvényesíthesse az ENSZ Alapokmányában rögzített önvédelmi jogát. Felidézte, hogy a katonai szövetség már 2014 óta, az Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszországhoz csatolása óta támogatja az ukrán fegyveres erőket.

A fél éve indított orosz támadás elleni védekezés sikere is teljes mértékben a nyugati katonai támogatásától függ - tette hozzá. Ukrajna önvédelmi képességének fenntartása "a mi felelősségünk", de "nemcsak Ukrajnának, hanem egész Európának fontos", mert ha Vlagyimir Putyin győz, akkor még veszélyesebbé válik a világ, a nyugati országok pedig "sebezhetőbbek" lennének, hiszen az orosz elnök arra a következtetésre jutna, hogy katonai erővel bármit elérhet - fejtette ki Jens Stoltenberg.

Hozzátette, hogy Oroszország az energiát is fegyverként használja, méghozzá Németország és a többi NATO-tagállam ellen.

Így a németekre, mint minden más európaira is "valószínűleg kemény tél" vár, magas energiaárakkal és nagy inflációval. Ezeknek a nehézségeknek az oka "Putyin brutális háborúja"

- jelentette ki a NATO főtitkára.

„Mr. Oroszország" is magyar állami kitüntetést kapott

Megjelentek a Magyar Közlönyben Novák Katalin köztársasági elnök határozatai arról, hogy - Orbán Viktor kormányfő előterjesztésére - kik, milyen állami kitüntetéseket kaptak az augusztus 20-ai állami ünnepen. A hosszú lista több neve már eddig is ismert volt, de azt a Telex szúrta ki, hogy a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta Geert Wilders, a Holland Királyság Képviselőházának tagja, a Partij voor de Vrijheid elnöke.

Mint mondta, a háború valószínűleg tárgyalásokkal ér majd véget, az Ukrajnának elfogadható tárgyalási eredményt pedig nagyban meghatározzák a harctéri sikerek. Ezért az Ukrajna mint szuverén nemzet fennmaradását biztosító békés rendezés érdekében "a legjobb, amit tehetünk, hogy több katonai támogatást adnunk, méghozzá a lehető legtöbbet, a lehető leggyorsabban és a lehető leghamarabb" - húzta alá Jens Stoltenberg.