Bejelentette lemondását a múlt heti választáson alulmaradó svéd miniszterelnök

Bejelentette lemondását a múlt heti választáson alulmaradó svéd miniszterelnök

Bejelentette lemondását szerda este Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke, miután az előző heti választásokon a jobboldali pártszövetség szerezte meg a parlamenti többséget.

A választás előzetes eredménye elég világos ahhoz, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket, az a legfontosabb, hogy mielőbb felálljon Svédország új kormánya, ezért a holnapi nap folyamán kérni fogom a házelnököt, hogy mentsen fel tisztségemből

- mondta szerda esti sajtótájékoztatóján a svéd kormányfő.

Az 55 éves Magdalena Andersson 2021. november végén lépett hivatalba az ország történelmének első női miniszterelnökeként.

Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője a jobboldal jelöltje a miniszterelnöki tisztségre. "Elkezdem most a munkát az új kormány megalakítása érdekében, amely képes lesz megoldani a dolgokat, amely egész Svédország és minden állampolgár kormánya lesz" - szögezte le Kristersson.

A jobbközép Mérsékelt Párt, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) és a Liberálisok korábban egy képviselői hellyel vezettek a vasárnapi választásokon, de a legújabb eredmények szerint várhatóan 176 képviselői helyük lesz a 349 fős svéd parlamentben. A baloldali pártszövetség 173 képviselői helyre számíthat.

Hivatalos végeredmény a hét végére várható.